Laat je niet foppen door de geblokte lijnen op de kaart, die vaak verkavelingen en saaiheid voorspellen. Nee, niets van dat alles! Je valt bij deze route door het Drentse veengebied van de ene verrassing in de andere. Zoals het fietspad langs het kronkelende veenriviertje de Runde, de fietspaden door het Oosterbos dat door het Beleefkanaal een speciaal karakter heeft gekregen. En dan zijn er nog de fietspaden door het mooie Bargerveen.
Kaart met download
Het Bargerveen
Nederland bestond ooit voor meer dan de helft uit hoogveengebied. Het overgrote deel daarvan is afgegraven en opgestookt. Door de komst van steenkool werd het weinige overgebleven veen behoed voor afgraving, waardoor wij nu kunnen genieten van het Bargerveen. De laatste 2000 hectares veen van het ooit reusachtige (300.000 hectare) grensoverschrijdende Bourtangermoeras. Dit moeras lag tussen de stad Groningen, de Hondsrug en de Ems in Duitsland. Het was een levensgevaarlijk landschap waarover een mysterieus waas hing. Een gebied dat ontzag afdwong en waarin velen het leven lieten. De gevonden veenlijken getuigen er nog van.
Interessant is dat de bekende Noritfabriek de laatste uitbater van het veen was. Ze maakten van de turf die vies smakende anti-diarree pilletjes.
Het Bargerveen maakt nu deel uit van het Internationaal Natuurpark Veenland, waar de biodiversiteit met 300 vogelsoorten, 930 soorten vlinders enorm is. Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan vernatting van het gebied, zodat het hoogveen weer kans krijgt om aan te groeien. Een langzaam groeiproces overigens, van 1 millimeter per jaar.
Interessante Punten
1A. Het Bargerveen
1B. Grenssteen
Om te voorkomen dat de grensstenen in de drassige bodem zakten werden ze gefundeerd. Ooit lagen de steen op een gemetseld plateautje boven op de palen. Tja, het veen laat zich niet makkelijk temmen.
2. Zicht over het Bargerveen vanaf uitkijktoren
3. Het Huussie van Uneken
Het Huussie van Uneken werd in 1943 door ene Jan Uneken gebouwd. Hij woonde er tot 1967, waarna het in 1968 door Staatsbosbeheer werd aangekocht. Nu staat het huisje eenzaam en verlaten in het veen. Hoewel, verlaten… Sinds 2006 heeft Staatsbosbeheer er een insectenhotel in gevestigd.
4. Restanten veenspoor in het Bargerveen
5. Beleefkanaal De Veenvaart
Door de opening van het Koning Willem Alexander Kanaal werd de vaarweg van Erica naar Ter Apel geopend. De naam “Beleefkanaal” heeft het te danken aan de met bankjes ingerichte directe omgeving van de sluis en door de IJstijdenexpeditie van Geopark de Hondsrug.
6. Langs veenriviertje de Runde
7. Veenpark, Barger-Compascuum
In het Veenpark in Barger-Compascuum kunt u de Drentse veenhistorie beleven. Zo vindt u er veendorpen van destijds, een nog natuurlijk hoogveengebied en een in bedrijf zijnde turfafgraving waar u met een turftreintje naar toe wordt gereden.
Geef een antwoord