Een fietsroute met twee mooie gezichten. Het zuidelijke gedeelte leidt u om het Oldambtmeer en het erin geïntegreerde nieuwe dorp Blauwestad. Bij het noordelijke gedeelte komt u langs prachtige herenboerderijen, waar de rijkdom vanaf spat en fietst u door en langs grote akkers waarop die rijkdom werd en wordt verdiend.
Het is een interessante route, gevuld met zowel historie als met jonge ontwikkelingen op planologisch gebied.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Vaarwegen naar Blauwestad
Blauwestad is een gloednieuwe woonwijk, die behoort tot de Gemeente Oldambt. De eerste riante huizen werden in 2004 gebouwd. Deze waterrijke woonwijk is net als het in 2005 gegraven Oldambtmeer (zie 8.) onderdeel van het innovatieve project Blauwestad.
2. Pieter Smitbrug, Blauwestad
Wie een keer op de Pieter Smitbrug heeft gefietst, zal hem niet snel vergeten. Behalve de met plantenmotieven uitgeruste zijkanten is hij namelijk helemaal van duurzaam tropisch hardhout gebouwd En dan de lengte! Die is met 800 meter indrukwekkend!
Deze ranke gigant verbindt Winschoten met Blauwestad. In wezen bestaat de Pieter Smitbrug uit vier met elkaar verbonden bruggen. Een gaat over het Winschoterdiep, een over de A7 en twee overbruggen het eronder gelegen watergebied.
3. Ennemaborg, Midwolda
De Ennemaborg is in de 14de eeuw gebouwd en een paar honderd jaar geleden helemaal verbouwd. Ooit lag er een gracht om deze borg. De achtergelegen vijver is nu nog een restant van deze gracht. Het landgoed bestaat aan de voorzijde uit een park en aan de achterkant uit bosgebied.
Op het landgoed kan een 6 kilometer lange, gemarkeerde route worden gewandeld. In de weekenden kunnen bezoekers in het koetshuis wat drinken.
4. Vrijstaande kerktoren, Scheemda
De Hervormde Kerk van Scheemda bestaat uit twee delen; de toren staat aan de ene kant en een kerkzaal aan de andere kant van de straat. De kerk werd in 1515 gebouwd toen het dorp Scheemda, vanwege overstromingen van de toen nog ongetemde Dollard, naar de huidige, hoger gelegen locatie moest verhuizen. Bij de herbouw van de kerk is gebruik gemaakt van stenen en hout van de oude kerk.
Ik heb niet kunnen achterhalen waarom de kerk gescheiden is gebouwd. Ik vermoed dat ruimtegebrek op de hoge landrug weleens de oorzaak zou kunnen zijn. Mocht er een lezer zijn die hier meer over weet, dan hoor ik het graag!
5. Molen De Dellen
Nadat in 2020 een wiek van molen de Dellen afbrak, werden de andere drie wieken verwijderd. Omdat een restauratie tussen de 50.000 en 75.000 euro gaat kosten, staat deze molen er voorlopig wat gehandicapt bij. Want dat bedrag is voor de Molenstichting, die de Dellen beheert, niet op te brengen. Maar het gaat goed komen! Met dank aan een op touw gezette crowdfundingsactie.
6. Bij het Hondshalstermeer
Het Hondshalstermeer is in 1980 aangelegd door 155 hectare landbouwgrond te omdijken. Het fungeert als waterberging, zodat de (grond)waterstand in het omliggende gebied onder controle kan worden gehouden.
7. Fietsen tussen het graan
Net als je denkt ‘dit fietspad is toch wel erg recht en lang’, rijd je zomaar tegen een vierkant stukje historisch natuurschoon aan. Natuurschoon dat als een oase tussen het graan ligt. Het wordt “De Oude Geut” genoemd en bestaat uit een kolk, ontstaan door een vroegere dijkdoorbraak, omzoomd door bosschage.
O ja, er staat ook een mooi houten bankje met uitzicht over de kolk, waarop het aangenaam pauzeren is!
8. Haventje Oostwold aan het Oldambtmeer
Wie niet beter weet, zou denken dat het 800 hectare grote Oldambtmeer hier al sinds mensenheugnis ligt. Niks is echter minder waar. Het is namelijk in het kader van project Blauwestad (zie 1.) in 2005 gegraven en heeft een belangrijke functie als recreatiegebied en waterbekken. Het Oldambtmeer heeft een gemiddeld diepte van 130 cm en is dus bij uitstek geschikt voor de wat kleinere zeil- en motorboten.
Tip!
Als de Ennemaborg u heeft aangesproken, dan is deze borgenroute ook een aanrader:
Geef een antwoord