Frieser kun je het niet krijgen: het Elfstedenstadje Bolsward en heel veel Fries platteland, met water, bruggetjes en mooie boerderijen.
Ook is er aandacht voor het interessante dorpje Nijland.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Bolsward
Bolsward is vooral bekend als Elfstedenstadje, maar zeker ook van Sonnema Beerenburg.
De ontstaansgeschiedenis gaat terug naar het begin van de jaartelling, toen de eerste mensen zich op een drietal terpen vestigden.
Wist u trouwens dat Bolsward rond 1750 slechts 2878 inwoners telde. En dat inwoneraantal liep in die tijd nog verder terug naar 2500. Reden: de textielindustrie kwam door buitenlandse concurrentie in zwaar weer en ook de boter- en kaasmarkt verschafte steeds minder werk, doordat de veepest het Friese platteland teisterde.
Tegenwoordig wonen er zo’n 10.000 mensen in het stadje.
2. Veel bruggetjes
3. Voormalig jaagpad langs de Bolswardertrekvaart
Vervoer over water was eeuwenlang erg belangrijk in Friesland. Een van de vroegere verkeerswegen was de 22 km lange Bolswardertrekvaart, die in opdracht van de stad Bolsward in het jaar 1638 werd gegraven.
Waar vroeger de trekpaarden over het jaagpad liepen, kan de recreant nu, dankzij een prachtig fietspad, heerlijk fietsen.
4. Arum
5. Achlumer Vaart
6. Weids Fries land
7. Statige boerderijen
8. Herberg en Nicolaaskerk, Nijland
Vroeger woede hier de Middelzee, een diepe inham van de Noordzee. Het dorpje Nijland is ze in de 13e eeuw ontstaan nadat de Middelzee was ingepolderd. Ook was er zuidelijk van het dorpje een dijk aangelegd, waardoor het gevaar van overstromingen door zoet binnenwater vanuit die kant was bezworen.
De mooie Nicolaaskerk is gesticht in het jaar 1275. En dat ging nogal moeizaam want tijdens de bouw is de kerk drie keer verwoest. De bouwers zagen er de hand van God in. Uiteindelijk hebben ossen de plek aangewezen waar de kerk gebouwd moest worden.
De dorpsherberg ligt zeer strategisch aan de ooit zeer belangrijke handelsweg die Bolsward met Sneek verbond. Een mooie pleisterplaats dus voor de koetsiers en marskramers.
In het jaar 1882 deed de stoomtram in Friesland zijn intrede. De eerste tramlijn die geopend werd, liep van Bolsward naar Sneek en deed onderweg ook het dorpje Nijland aan. De herberg kreeg in die een nevenfunctie als tramhalte.
Het dorpsdeel rond de Nicolaaskerk heeft de status van beschermd dorpsgezicht.
Geef een antwoord