Prachtig zijn ze, de Groningse borgen op deze route! En verschillend. Neem nu Borg Ewsum. Ondanks dat alleen de ronde geschuttoren bewaard bleef, ademt het terrein nog steeds historie. De Menkemaborg daarentegen staat nog fier overeind en heeft een kasteelachtig voorkomen. Weer heel anders is de Rensumaborg dat doet denken aan een statig landhuis.
Tel bij de borgen de andere interessante punten op en het is duidelijk: dit is een fantastische route om te fietsen!
Overzichtskaart en downloads
Interessante Punten
1. Borg Ewsum
Bij een borg denk je al gauw aan een imposante versterkte boerderij of kasteeltje. Borg Ewsum is echter een ander verhaal. De grote statige boerderij was “slechts” een bijgebouw (zie punt 2). De eigenlijke borg is in 1863 afgebroken en alleen de ronde geschuttoren is bewaard gebleven.
Toch is het geheel van toren, boerderij en borgtuin zeer de moeite van het bezoeken waard!
1a. Koetshuis Borg Ewsum
2. Ockemaheerd
De mooie, in de 18e eeuw gebouwde, boerderij Ockemaheerd is weliswaar geen borg, maar heeft wél een voorname uitstraling.
3. Hoeske van Thais Joaptje
Als je al die imposante Groningse boerderijen en borgen ziet, zou je bijna vergeten dat er vroeger ook veel arme mensen woonden.
De eenkamerwoning, “‘t Hoeske van Thais Joaptje“, verhaalt nog van die tijd. Het huisje is een in de 18e eeuw door de kerk gebouwd als woning voor arme mensen. Leuk detail: voor de bouw zijn destijds de kloostermoppen gebruikt van een nabijgelegen klooster, dat is gesloopt.
Hoe het huisje aan die vreemde naam komt, wilt u weten? Nou, de Groningse schrijver Jan Boer schreef de vorige eeuw een boek over ene Ol Joaptje (hij werd ook wel Thais Joaptje genoemd), die destijds in het huisje woonde.
Tegenwoordig is het een piepklein en vrij toegankelijk museumpje, dat is ingericht naar de tijd van begin 19e eeuw.
4. Menkemaborg
De Menkemaborg is tegenwoordig een museum, annex restaurant dat verhaalt over het 17e– en 18e-eeuwse leven van de Groningse jonkers. Met een beetje fantasie zie je deze welgestelden zo rondlopen in hun Hollandse tuin, die destijds heel modern was.
5. Mariakerk Uithuizermeeden
De Mariakerk van Uithuizermeeden is het mooiste kerkje dat ik ooit in Nederland heb gezien. Vooral de hemelsblauwe accenten zijn prachtig!
Het kerkje is oorspronkelijk in de 13e eeuw gebouwd en in de loop der tijd uitgebouwd en aangepast. Het huidige aangezicht kreeg het in de 19e eeuw.
6. Rensumaborg
De Rensumaborg is in het begin 16e eeuw gebouwd. Na een door de toenmalige bewoners in 1710 uitgevoerde verbouwing, kreeg de borg het huidige aangezicht
In 1829 werd de Rensumaborg om economische redenen geveild en is daarna voor diverse doeleinden gebruikt. Zo was het lange tijd het onderkomen van een tuinbouwschool. In het jaar 1996 werd de Rensumaborg gekocht door de Rensuma Boon Stichting en gerestaureerd tot het juweeltje dat wij nu mogen bewonderen.
7. Langs het Meedstermaar
Tijdens de route volgt u kilometers lang het meanderende Meedstermaar. Zo’n “maar” is een typisch Gronings watertje, dat van oorsprong (voor de bedijkingen) een landinwaarts stromende waddengeul was.
Het Meedstermaar was in de 19e eeuw een belangrijke waterweg voor de scheepvaart. Daartoe werd de loop regelmatig verlegd. Tegenwoordig wordt het Meedstermaar alleen nog door de recreatieschipper gebruikt.
8. Doodstil
Het dorpje Doodstil zegt veel over het rustige karakter van deze route. :-)
A.A. Krikke zegt
Wij wilden al langer in Groningen fietsen, gaan we binnenkort doen. Lijkt me een leuke route
Henk van Blijderveen zegt
Dag meneer/mevrouw Krikke,
Ik heb zelf veel plezier beleefd aan het uitzoeken en fietsen van deze route.
Ik ben benieuwd naar uw ervaringen!
Een hartelijke fietsgroet,
Henk
Sonja B. zegt
Is de route ook geschikt voor een racefiets?
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Sonja,
De routes op GPS-fietsroutes Nederland lenen zich niet echt voor de racefiets. Het zijn typische routes voor de toerfietser.
Hartelijke fietsgroeten,
Henk