Dit is een van de mooiste fietsroutes in Zeeuws-Vlaanderen! Met dank aan Sluis en de voormalige kreek “Het Zwin” waaraan het stadje zijn welvaart dankte, het schitterende fietspad van Cadzand naar Breskens en het intrigerende verhaal van de Verloren Zwarte Polder. In het achterland fietst u over gezellige dijkjes en komt u door bourgondische dorpjes.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Groede
Een alleraardigst bourgondisch dorpje.
2. Molen Zuidzande
Molen Zuidzande werd in 1874 als koren- en pelmolen gebouwd. Zware stormschade in het jaar 1968 zorgde ervoor dat er niet meer gemaald kon worden. In 1981 is de molen voor het laatst gerestaureerd.
3. Sluis
Wanneer je de geografische ligging van Sluis bekijkt, is het moeilijk voor te stellen dat dit zo ver landinwaarts gelegen stadje zonder belangrijke waterweg zijn voorname uiterlijk te danken heeft aan de zeevaart. En toch is het zo. Met dank aan het Zwin, een brede, ondiepe vaargeul die vanaf zee ver landinwaarts reikte, waar scheepjes met weinig diepgang gebruik van maakten om o.a. Sluis te bereiken. Verzanding van het Zwin maakte scheepvaart uiteindelijk onmogelijk.
Hier en daar is in het landschap de loop van het Zwin nog goed te zien. Gelukkig is de Zwinopening in de duinen weer hersteld, waardoor er een prachtig, omdijkt natuurgebied is ontstaan.
4. Mooie dijkjes
Een van de vele leuke dijkjes. Dijkjes waarlangs vrolijk ogende witte dijkhuisjes met rode pannendaken staan.
5. Het Zwin
Zie punt 3.
6. Cadzand
7. Verdronken Zwarte Polder
Met behulp van dijken ontstond begin 17de eeuw de Zwarte Polder. Een vloed in het jaar 1802 maakte er de Verdronken Zwarte Polder van. Eb en vloed maakten geulen in de voormalige akkers en ook werd er klei en slib afgezet. De delen van de dijk die nog intact waren, veranderden aan de zeezijde in duinen. Later werd een deel van de Verdronken Zwarte Polder weer bedijkt en kreeg de toepasselijke naam “Herdijkte Zwarte Polder” dat nu de status van natuurgebied heeft.
Aan de zeezijde is een opening van de duinen, een slufter, te zien waardoor de zee jarenlang in- en uitstroomde. Het daardoor afgezette zand zorgde echter voor ophoging, waardoor deze natuurlijke beweging steeds minder voorkwam en het gebied verzoette. Daarom is onlangs de slufter uitgediept. Het vrijgekomen zand is gebruikt om duinen in de Herdijkte Zwarte Polder te creëren.
8. Vuurtoren Breskens
De vuurtoren van Breskens is de enige nog overgebleven gietijzeren vuurtoren van Nederland. Aanvankelijk was hij geel geverfd, daarna kreeg hij witte en rode banen. Nog weer later werden de rode banen wat saai, maar wel heel herkenbaar, zwart geschilderd.
Omdat de moderne radarsystemen op schepen het licht van de toren overbodig maakten, werd het op 3 oktober 2011 gedoofd. Gelukkig is hier in 2015 op teruggekomen en schijnt de vuurtoren van Breskens weer als vanouds: één verduistering per 10 seconden.
Geef een antwoord