Fietsen door dit deel van de Noord-Hollandse streek West-Friesland is echt een belevenis! Het is namelijk een streek met een geheel eigen waterrijk karakter. Neem bijvoorbeeld de oude Langendijker Groentenveiling. Wat een plaatje is dit oude veilinghuis, waar de tuinders vroeger met boot en al invoeren om er hun waar te verhandelen. Ook fietst u een stuk over de eeuwenoude Westfriese Omringdijk die vroeger het toenmalige eiland West-Friesland moest beschermen.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Museum Broeker Veiling
Wat een juweeltje is die voormalige Langendijker Groentenveiling (ook wel Broeker Veiling genoemd)! Hij is uniek in zijn soort, omdat het de eerste doorvaartgroenteveiling ter wereld was.
Alle tuinbouwartikelen werden per schip aangevoerd, waarna de boot met groente en al de veiling invoer, waarna de vracht volgens de methode van afslag werd geveild.
Aanvankelijk was er vanaf 1887 bij de Bakkersbrug een soort van openluchtveiling. Na de oprichting van een tuinbouwcoöperatie in 1896 kreeg de veiling steeds meer structuur en ontstond er een veilinggebouw. Toen de veiling in 1907 op het spoorwegnet werd aangesloten groeide de omzet van dat jaar (700.000 gulden) door naar ongeveer 3 miljoen gulden in 1911. In 1912 werd het oude veilinggebouw gesloopt en vervangen door het huidige prachtgebouw.
Uiteindelijk kwam er ook voor deze veiling in het jaar 1973 een tijd van gaan. Tegenwoordig is het een rijksmonument, dat als museum veel bezoekers trekt.
2. Twuyvermolen
De Twuyvermolen, die ook wel Molen A wordt genoemd, is de laatst overgebleven molen van de 11 molens die de grote polder Geestmerambacht droog moesten malen.
3. Vergezicht richting duinen
4. Westfriese Dijk
Oorspronkelijk was de streek West-Friesland een van vele eilanden die zich in het huidige Noord-Holland bevonden. Vanaf de 13e eeuw werd de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk aangelegd. Deze dijk omringde het eiland en moest de bewoners en het land beschermen. De dijk zou je de voorloper van de huidige ringwegen kunnen noemen, want zij verbond destijds (en nog steeds!) de dijkplaatsen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.
Tegenwoordig heeft de dijk de status van beschermd provinciaal monument.
5. Slot Schagen
6. Mooi uitkijkje
7. Kanaal Omval-Kolhorn
Het Kanaal Omval-Kolhorn wordt ook wel het Kanaal Alkmaar-Kolhorn genoemd. Deze bijna 25 kilometer lange waterweg verbindt namelijk Alkmaar met Kolhorn.
Het kanaal is tussen 1935 en 1938 aangelegd, als onderdeel van het West-Fries Kanalenplan, dat de economie van West-Friesland een nieuwe impuls moest geven.
Geef een antwoord