Geniet van deze schitterende Zeeuwse route over het eiland Schouwen. U komt langs plaatsen die verhalen over de strijd tegen de zee en door twee schitterende stadjes: Brouwershaven en Zierikzee.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Voormalig stadhuis, Brouwershaven
In Brouwershaven springt het voormalige stadhuis gelijk in het oog. Wat een mooi gebouw, dat verraadt hoe welvarend Brouwershaven vroeger moet zijn geweest.
Het stadhuis is in de 15 de eeuw gebouwd. En wel met een voorgevel die zich aan de huidige achterkant bevond. In de 16de eeuw werd de huidige voorgevel in de stijl van de Vlaamse Renaissance opgetrokken.
Op zolder van het monumentale pand bevinden zich nog de gevangenisvertrekken van vroeger. In enkele van deze vertrekken zijn nog steeds ingekraste voorstellingen en boodschappen van gevangen te zien.
Sinds 2001 is het pand eigendom van Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland.
2. Haven, Brouwershaven
In het prachtige stadje Bouwershaven leefde men vroeger vooral van de visserij en de handel. Wie nu denkt dat het dan wel de handel in bier zal zijn geweest, heeft het mis!
Want nergens zijn documenten te vinden die hierop wijzen. De meest voor de hand liggende verklaring is dan ook, dat het allemaal is begonnen met ene meneer, die simpelweg Brouwer heette…
3. Fietspaden met karakteristieke bankjes
4. Raadhuis, Zierikzee
Tot 1997 zetelden de stadsbestuurders nog in het oude raadhuis van Zierikzee. Sindsdien is het een stadsmuseum, dat verhaalt over het rijke verleden van het stadje.
Op de raadhuistoren staat de Romeinse zeegod Neptunes, waarvan men hoopte dat hij de stad zou beschermen tegen de woeste golven van de Noordzee.
5. Het verdwenen Zuidland
De vluchthaven en het water waar u hier over uitkijkt, was ooit gewoon land met maar liefst 14 dorpen en buurtschapjes.
Door een steeds sterker wordende zeestroming, kalfde de zuidkant van het eiland Schouwen vanaf ca 1300 steeds verder af. Oorspronkelijk lag de oude zeedijk 4 kilometer zuidelijker. Na iedere dijkdoorbraak werd de oude dijk weer een stuk verder landinwaarts gelegd. Op deze manier verdween tussen 1300 en 1700 uiteindelijk een kwart van Schouwen in de golven. En dus ook die 14 dorpen en buurtschappen.
6. Nationaal Park Oosterschelde
Vanaf de uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht op het grootste en natste Nationaal Park dat we in Nederland hebben: Nationaal Park Oosterschelde.
Buitendijks is er de Oosterschelde dat onderhevig is een eb en vloed.
Binnendijks zien we veel elementen terug die verhalen over de strijd die de Zeeuwen door de eeuwen heen met de zee hebben gevoerd. Zoals de reservedijken die werden aangelegd als de zee de oude dijk dreigde te doorbreken. De klei die voor de dijk werd afgegraven, won men uit zogenaamde karrevelden. Deze velden hebben een typerend patroon van stroken land en water.
Geef een antwoord