Dit is met stip mijn favoriete fietsroute in Zeeland! Alle 34 kilometers zijn werkelijk prachtig en bieden veel afwisseling. Zo maakt u kennis met het oude Burgh-Haamstede (twee aan elkaar gegroeide dorpjes), komt u de kastelen Slot Moermond en Slot Haamstede tegen, fietst u door een uitgestrekt bosgebied en beklimt u steile duinen, van waaraf u, als beloning voor uw inspanningen, adembenemend mooie vergezichten krijgt voorgeschoteld.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Karrevelden / Plompe Toren
Dit typische landschap noemt men karrevelden. Wanneer in het verleden dijken dreigden te bezwijken, werd er een stukje landinwaarts een reservedijk aangelegd. Hiervoor werd klei uit de directe omgeving gebruikt, dat met karren werd aangevoerd. Vandaar de naam “karrevelden”.
Op de achtergrond is ook nog de Plompe Toren te zien. Dit is het enige overblijfsel van het dorp Koudekerke, een van de vele verdronken dorpen van Zeeland die door de zee zijn verzwolgen.
2. Stormvloedkering Oosterschelde
Na de watersnoodramp van 1953 werden de Deltawerken uitgevoerd. De stormvloedkering in de Oosterschelde is het grootste (9 kilometer lang) en beroemdste Deltawerk. De kering wordt gemiddeld eens per jaar gebruikt en is zo gemaakt, dat er een extreme hoogwatersituatie (die statistisch eens in de 4000 jaar voorkomt) mee kan worden getrotseerd.
3. Domaniale bossen
De 330 hectare grote Domaniale Bossen vormen met het grootste bos van Zeeland. Het is een betrekkelijk jong bos, want zo’n 100 jaar geleden was het gebied nog een en al stuifzand, doordat schapen en konijnen alle begroeiing wegvraten.
Om het stuiven tegen te gaan werden er rond 1920 dennen en helmgras geplant. Vanaf 1970 is het bosgebied door de nieuwe eigenaar (Staatsbosbeheer) uitgebreid en geleidelijk aan omgevormd tot een voor milieu en toerist interessanter gemengd bos.
4. Steile duinen
Dit steile duin (plaatselijk 25%!) op Schouwen-Duiveland is voor mij de mooiste duinlocatie van Zeeland! Een locatie waarvoor je wel een e-bike moet hebben, om niet lopend naar boven te hoeven zwoegen.
5. Slot Moermond
Slot Moermond stamt oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Het is een knus kasteeltje dat door de watersnoodramp van 1953 grote schade opliep. Gelukkig werd het gebouw vrij snel na de ramp weer in de oude glorie hersteld.
Een leuk weetje is, dat het kasteeltje na herstel een tijdlang onderdak heeft geboden aan arbeiders die werkten aan de stormvloedkering van de Oosterschelde. Momenteel is het in gebruik als restaurant, annex conferentiecentrum.
6. Vakantiedorp Renesse
7. Binnenduinen van Schouwen
Hier treft u 6 hectare vroongronden aan. Vroongronden zijn oude zandverstuivingsgebieden die vanaf de Middeleeuwen door begrazing werden afgevlakt. Stichting Open Duinen beheert nu dit gebied en laat het begrazen door Franse Maraîchine koeien.
8. Slot Haamstede (Burgh-Haamstede)
Het oorspronkelijke Slot Haamstede werd in de dertiende eeuw gebouwd. Nadat het in 1525 door brand werd verwoest, is het later weer herbouwd. Het kasteel werd in 1973 gerestaureerd, waarna het in 1981, samen met een groot duingebied en het kasteelbos in handen kwam van Natuurmonumenten.
Dit kasteelbos is overigens het enige loofbos dat op Schouwen-Duiveland is te vinden.
Het kasteel is beperkt opengesteld. (Openingstijden en toegangsprijzen)
Geef een antwoord