Net buiten de levendige Hanzestad Deventer heerst nog een rustgevende traagheid. Een traagheid die weerspiegeld wordt in de langzaam stromende Schipbeek, in de buurtschappen, de kleine bosjes en de essen. Typerend zijn ook de zandpaden die vaak al sinds mensenheugenis over erven van boerderijen lopen.
Probeer deze fietsroute eens en maak zo kennis met dit wat minder bekende, maar o zo fraaie stukje Salland!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Het Bannink bij Deventer
Op slechts een steenworp afstand van Deventer ligt Landhuis Het Bannink. Rijke handelaren bouwden hier in de 17e eeuw een landhuis om stinkende riolen, walmende houtvuren, lawaai en andere toenmalige ongemakken van de drukke Hanzestad te ontvluchten.
Het oude Bannink is begin 1900 gesloopt en vervangen door het huidige landhuis, dat in neo-renaissancestijl werd ontworpen. Dit nieuwe Bannink werd onder andere bewoond door ene Rudolph Sandberg, die lange tijd voorzitter van de KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) is geweest. Saillant detail uit het leven van deze “automan” is, dat hij zelf nooit een auto heeft bestuurd. Eveneens opmerkelijk was de dood van zijn vader, die overleed nadat hij bij het oversteken… door een auto werd geschept.
2. Gastvrij Salland
3. Berebuurt
Jaren geleden zijn veel bomen aan deze weg gekapt. Van een van deze bomen hebben buurtbewoners een bankje, tafeltje en een beer (mannetjesvarken) gemaakt. Zo wordt de herinnering aan de bomenrij én aan de voornaamste bron van bestaan in deze buurt, de varkenshouderij levend gehouden. Tenminste… zolang het onbehandelde hout het houdt.
4. Landelijke fietspaden
5. Voormalig Kasteel Arkelstein
Dit kunstwerk heet Artefact “289-1” en is een uitvergroting van een potscherf die hier gevonden is. Een potscherf die verwijst naar Kasteel Arkelstein, dat hier in 1360 als deel van de Sallandse Landweer werd gebouwd.
Zo’n landweer bestond uit een lange aarden grenswal, waarop vaak een doornenhaag was geplant. De Sallandse Landweer diende om de belangrijke handelsweg, die van Deventer naar Duitsland liep, te beschermen tegen aanvallen. Het kunstwerk staat op een aarden verhoging. Dit om de herinnering aan de Sallandse Landweer levend te houden.
6. Langs de Oude Schipbeek
7. De Schipbeek
De Schipbeek was ooit een vaarweg die van het Duitse Westfalen naar de monding in de IJssel liep. Op het hoogtepunt bevoeren tussen de 20 en 30 zompen de Schipbeek. Ze vervoerden voornamelijk Twents textiel dat bestemd was voor Haarlemse blekerijen. Door de opkomst van het verkeer over de weg verloor de Schipbeek haar vaarfunctie. Dat neemt niet weg dat deze beek tegenwoordig nog steeds een belangrijk functie vervult. Nu echter in de afwatering.
Geef een antwoord