De Veluwe is het mooiste aan de randen. Daar hebben de mensen door de eeuwen heen een divers landschap achtergelaten. Bossen, heidevelden en kleinschalige akkers in combinatie met het golvende landschap maken het fietsen er een belevenis. De fietsroute van Epe naar Heerde past helemaal in de voorgaande beschrijving. Een route waarop veel te zien is en die een vakantiedag of vrije dag maken tot een herinnering waar een mens op kan teren!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Spoorhuisje Baronnenlijn
Tot ver in de vorige eeuw lag spoorhuisje nummer 7 aan het Baronnenlijntje. Inmiddels is die spoorlijn alweer tientallen jaren gelden opgebroken en het merendeel van het tracé geplaveid met een schitterend fietspad. Een stukje van dit fietspad is elders bij punt 1A in deze fietsroute verwerkt.
Mocht dit voorproefje van het voormalige spoorlijntje u bevallen, dan zijn de routes Baronnenlijn Noord en Baronnenlijn Zuid/Koningslijn zeker aanraders. Het zijn erg mooie fietsroutes met een aansprekend verleden.
2. Hagedoorns Plaatse
Boerderij Hagedoorns Plaatse bij Epe is in 1715 gebouwd en is sinds 2004 in het bezit van Stichting Veluws Museum. In de boerderij zijn onder andere nog de originele bedsteden te bewonderen. Op de site van het museum kunt u lezen wat er allemaal te zien is en wat er wordt georganiseerd.
3. Apeldoorns Kanaal
Het Apeldoorns Kanaal, dat van Hattem tot Dieren loopt, is sinds 1972 gesloten voor de scheepvaart. De actieve Stichting Apeldoorns Kanaal streeft echter naar volledig herstel, zodat boten tot een grootte van monumentale binnenschepen het kanaal weer kunnen bevaren. Door de daadkracht van de stichting is er de laatste jaren hard gewerkt om de bruggen en sluizen van het kanaal in oude glorie te herstellen.
4. Landgoed Bonenburg
Ambtsjonker Van Boinenburg liet in de 17e eeuw het oorspronkelijke huis liet bouwen. Dit huis werd rond 1850 door de Amsterdamse koopman Van Regteren Altena gekocht, die het liet verbouwen tot het huis zoals dat er nu staat. Deze koopman was ook verantwoordelijk voor de aanleg van het mooie parkbos. In 1954 hebben de nazaten van de koopman het landgoed aan Geldersch Landschap overgedragen.
Vroeger telde het landgoed ook nog een koetshuis, een duiventil, een aantal boerderijtjes en kleine bedrijfjes, zoals een melkfabriekje. Van al deze bouwwerken hebben slechts twee boerderijtjes en het tot woonhuis verbouwde melkfabriekje de tand des tijds overleefd.
5. Heerderstrand
De rustgevende atmosfeer van het Heerderstrand is nauw verweven met de hectiek op de A50. Het afgegraven zand is namelijk gebruikt voor de aanleg van deze snelweg.
Het Heerderstrand is een populair recreatiegebied; zelfs midden in de winter zijn er altijd badgasten te zien. Ontworpen en strak geformeerd door beeldend kunstenaar Frans Goldhagen.
6. De Dellen
De Dellen is het eerste gebied dat in bezit kwam van het Geldersch Landschap. Waar nu op De Dellen wordt gerecreëerd, reisden vroeger bij weer en ontij handelaren over slecht begaanbare en gevaarlijke Hanzewegen. In de Dellen kruisten de Hanzewegen van Zwolle naar Amersfoort en Elburg naar Deventer elkaar. Op dit kruispunt bevond zich een herberg.
In de buurt van deze herberg bouwde patriottengeneraal H.W. Daendels begin 1800 zijn boerderij met schuren, schaapskooi en hooiberg. De lusvormige toegangsweg herinnert nog steeds aan dit voormalige erf.
In 1851 kwam landgoed de Dellen in bezit van de bekende meteoroloog Chr. H.D. Buys Ballot. Vlak voor de overdracht van het gebied aan Geldersch Landschap overleed hij en is op De Dellen in zijn grafkelder bijgezet. “Le sage espere en Dieu” (De wijze vertrouwt op God), staat er op de grafsteen bij de kelder te lezen.
7. Pluizenmeer
Het Pluizenmeer is ooit gegraven om er schapen in te wassen. Doordat de bodem van het meertje uit een harde grondlaag bestaat, staat er het hele jaar water in. Het meertje is genoemd naar het wollige veenpluis, dat hier goed gedijt.
8. Schaapskooi Epe-Heerde
Tot begin 1900 liet men schapen op de heide grazen om mest te verkrijgen. ‘s Nachts verbleven ze in een potstal, waarvan de bodem belegd was met heideplaggen. Zo ontstond een mestlaag waarmee de akkers werden bemest.
Door de komst van kunstmest en machines werd de schapenmest overbodig. De schapen verdwenen, waardoor de heide vergraste. Gelukkig wordt de heide van de Renderklippen sinds 1956 weer begraasd door ongeveer 130 Veluwse Heideschapen. Een ras dat, dankzij de Stichting Zeldzame Huisdierenrassen, is teruggefokt.
9. Uitzichtpunt Renderklippen
Vanaf het uitzichtpunt op de Renderklippen heeft u een weids uitzicht over de omgeving. Een 5-sterren pleisterplaats voor de vermoeide fietser en een toplocatie voor de fotograaf!
Jan vehof zegt
Henk, alleen de beschrijving is al een attractie opzich.
De Renderklippen is inderdaad een vijfsterren pleisterplaats, even als het Pluizenmeer.
De Baronnenlijn, de Dellen, de Bonenberg, het Heerderstrand ……..je zet het allemaal met een grote blijmoedigheid en kennis van zaken in de etalage.
Het VVV moet jou wel heel dankbaar zijn voor zo’n schitterende promotie.
Dhr j Kanters zegt
Hallo dhr H Bijderveen ,ik zag de site voor de fietsroute Epe heerde Vaassen over de oude trambaan.
Wij komen al tien jaar in Epe in de Periode Sept /Okt dus wij fietsen dan met regelmaat deze route,s.
En het is dan ook heerlijk rustig. Hopelijk vind U deze melding mooi.
Henk van Blijderveen zegt
Hallo meneer/mevrouw Kanters,
Ik vind uw reactie zeker leuk!
Het is altijd goed om te horen wanneer mensen genieten van het buitenzijn op hun fiets!
Ik hoop dat u gezond zult blijven en dat de coronamaatregelen wat zullen worden versoepeld, zodat u ook dit jaar weer zult kunnen genieten van een fijne en rustige vakantie in dit mooie deel van Gelderland.
Een hartelijk fietsgroet,
Henk van Blijderveen
GPS-fietsroutes Nederland
https://gpsfietsroutesnederland.nl/