Maak onder andere kennis met de mooie stad Goes, de weidse Oosterschelde, een kasteel, leuke dorpjes en rustige fietspaden.
Ja, dit is een mooie fietsroute, met voor ieder wat wils!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Stadhuis en Grote Kerk, Goes
Goes is werkelijk een prachtige stad! Waar je in het historische centrum ook een foto maakt, er komt altijd wel een interessant gebouw op te staan.
Zoals hier het oude stadhuis van Goes, gelegen aan de Grote Markt. In 1410 werd hier een vleeshal gebouwd, die in de loop der eeuwen is uitgebouwd tot het huidige gebouw.
Rechts op de foto laat ook de Grote Kerk zich nog zien.
Tot slot nog een wetenswaardigheidje: Goes is ontstaan aan en vernoemd naar een voormalige kreek met de naam “Korte Gos”.
2. Haven, Goes
De haven van Goes is gezellig, intiem en heeft een uniek karakter!
3. Oostmolen, Kloetinge
Zeeland is een provincie, die behalve door water, ook gekenmerkt wordt door wind. Geen wonder dus dat we er tal van molens kunnen bewonderen. Zoals de Oostmolen in Kloetinge.
Het is een zogenaamde stellingmolen, die gebouwd is op een heuveltje, zodat hij optimaal wind vangt.
De voorloper van de Oostmolen verging in 1703 tijdens een orkaan.
4. Historische boerderij met bakhuisje
Bij oude boerderijen kom je ze nog wel eens tegen: bakhuisjes. Ze werden meestal los van de boerderij gebouwd om te voorkomen dat bij brand alles zou afbranden.
5. Kerk, Kattendijke
6. Uitzicht over Oosterschelde, Wemeldinge
De Oosterschelde was ten tijde van de middeleeuwen nog een vrij kleine rivierarm van de Schelde. Maar door invloed van stroming en zee werd deze arm groter en groter. Uiteindelijk heeft de mens door het aanleggen van dijken en inpolderingen de Oosterschelde aan banden gelegd.
Een van de nieuwste “banden” is de in 1986 in gebruik genomen Oosterscheldekering, die de Oosterschelde bij overstromingsgevaar kan afsluiten.
In het jaar 2002 heeft de Oosterschelde de toevoeging “Nationaal Park” gekregen en werd daardoor in een klap het grootste nationale park van Nederland.
7. Voormalig Kasteel Maelstede
Kasteel Maelstede stamt uit het begin 1200. In het jaar 1326 is het deels afgebroken waarna verdere aftakeling volgde. Begin 18e eeuw waren de laatste restanten nog zichtbaar, waarna de fundering “ondergronds ging”.
Gelukkig is er ter ere van dit kasteel een klein parkje aangelegd, dat is omgeven door een gracht. Op de oude fundering zijn steenkorven geplaatst, zodat de hedendaagse mens een indruk kan krijgen van de grootte en de indeling van dit voormalige slot.
8. Dorpspomp, Kapelle
Op de foto ziet u een van de twee gietijzeren dorpspompen van Kapelle, die hier in 1870 zijn neergezet om de inwoners van water te voorzien.
De pompen zijn gegoten door de Haagse ijzergieterij “De Prins van Oranje”, die van 1840-1897 in bedrijf is geweest.
Geef een antwoord