Tijdens deze route maakt u onder andere kennis met recreatiegebied Bussloo en met de interessante ontwikkeling die het dorpje Klarenbeek heeft meegemaakt. Ook komt u langs het Beekbergerwoud. Hier wordt het laatste Nederlandse oerbos, dat in 1871 in cultuur werd gebracht, door Natuurmonumenten weer in de oude staat hersteld.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Klarenbeek
Vanaf het moment dat de handige Oostenrijkse zakenman Johannes Krepel in 1764 in Klarenbeek neerstreek, begon het gehucht te groeien. Eerst kocht Johannes er een watermolen waar hij een koperpletter van maakte. Later bouwde hij ook nog een sigarendoosjesfabriek.
De eerste Krepels waren modelallochtonen en een zegen voor het dorp. Zo schonken zij de inwoners van Klarenbeek onder andere een imposante katholieke kerk en een eveneens katholieke school.
2. Veluwse Bandijk
Aan beide kanten van de Appense Landweg laat de Veluwse Bandijk zich regelmatig zien. Een oude IJsseldijk aangelegd in de 14e eeuw.
3. Wiel
Rechts tussen de bomen ziet u een van de vele wielen in dit gebied. Deze wielen zijn ontstaan door dijkdoorbraken. Het water stroomde dan met zo’n vaart door het gat in de dijk, dat daarachter een kolk ontstond die wel 10 meter diep kon worden.
4. Bussloo
Veel inwoners van de Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) maken gebruik van het in 1977 geopende recreatiegebied Bussloo.
De plas is ontstaan door zandafgravingen. Zand dat is gebruikt voor de snelwegen A1 en A50 en voor ophoging van de tussen 1975 en 1985 gebouwde Apeldoornse wijk De Maten.
5. Woudhuis
Tutein Nolthenius bouwde in 1860 “Het Woldhuis”. Nolthenius was van 1864 tot 1872 burgemeester van Apeldoorn. Tegenwoordig huist Stichting Veldwerk Nederland in Het Woudhuis. Deze stichting stelt zich tot doel om basisschoolkinderen middels veldwerkweken en schoolkampen met de natuur in contact te brengen.
6. Beekbergerwoud
Tussen 1869 en 1871 werd hier het laatste oerbos van Nederland ontgonnen. Het was een 300 hectare groot moerasbos met elzen en essen dat bevolkt werd door onder andere de roerdomp, wielewaal, ijsvogel, goudvink, bever en otter.
Links van de Traandijk ziet u het resultaat van de inspanningen van Natuurmonumenten om het Beekbergerwoud weer in ere te herstellen.
7. Apeldoorns Kanaal
De eerste fase, het traject Hattem-Apeldoorn, kwam na vier jaar graven in 1829 klaar. Kosten: 300.000 guldens. Maar er werd tegenvallend gebruik gemaakt van het doodlopende kanaal. Daarom werd het kanaal vanaf Apeldoorn doorgetrokken naar Dieren. Dit traject was in 1868 gereed. Maar helaas was het waterpeil veel te laag. De in allerijl gegraven Vrijenbergspreng en Veldhuizerspreng voorzagen het kanaal van water.
De almaar voortschrijdende schaalvergroting van de schepen en de vlucht van de spoorwegen maakten het Apeldoorns Kanaal uiteindelijk overbodig. In 1982 voer er het laatste schip. Maar gelukkig zijn er vergevorderde plannen om het kanaal bevaarbaar te maken voor pleziervaart!
8. Replica Oosterhuizense brug
Deze replica van de vroegere Oosterhuizense Brug is in 1997 door een bewoner van het aan de overkant liggende dorp Oosterhuizen gebouwd.
Na de afsluiting van het Apeldoorns Kanaal voor de scheepvaart is de oorspronkelijke ophaalbrug vervangen door het huidige a-romantische betonnen exemplaar.
9. De Wierd
Molenkolk De Wierd is destijds gegraven om bij droogte de kopermolen van de familie Krepel draaiende te houden. Tegenwoordig binden de Klarenbekers er ‘s winters, met permissie van de huidige Krepel, de ijzers onder.
Geef een antwoord