Nationaal Park De Hoge Veluwe is 5400 hectare groot. Dit is ongeveer 5% van de Veluwe. Het landgoed werd in 1900 door het echtpaar Kröller-Müller aangekocht. Door hun toedoen is er het mystiek aandoende Jachtslot Sint-Hubertus verrezen. En ook het in alle rust gesitueerde Kröller-Müller Museum heeft alles met het echtpaar te maken.
Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is met haar unieke ontstaansgeschiedenis een belevenis voor kunst- en cultuurliefhebbers. Maar ook rustzoekers zullen in de uitgestrekte bossen, heide en stuifzanden zeker aan hun trekken komen!
Bij de ingangen staan in totaal 1800 zogenaamde witte fietsen met kinderzitjes die gratis mogen worden gebruikt. Een deel van de fietsen is geschikt voor kinderen.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Jachtslot Sint-Hubertus
In 1914 liet het schatrijke echtpaar Kröller-Müller door architect Berlage een buitenverblijf ontwerpen voor hun landgoed De Hoge Veluwe. Berlage kreeg de vrije hand en mocht behalve het jachtslot ook de inrichting, de tuinen en dienstgebouwen ontwerpen. Het moest een zogenaamd ”Gesamtkunstwerk” worden. Gaandeweg kreeg Berlage echter steeds meer moeite met de veelvuldige inmenging van het echtpaar op zijn visies, waardoor hij nog vóór de oplevering in 1920 gefrustreerd afhaakte. Architect Henry Van de Velde heeft het project uiteindelijk afgerond.
Het slot wordt tegenwoordig gepacht door de Nederlandse Staat, die het gebruikt als gastenverblijf voor staatsrelaties. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is verantwoordelijk voor het interieur, en de Rijksgebouwendienst onderhoudt de opstallen.
2. Monument De Wet
Omstreeks 1900 bezoeken de Zuid-Afrikaanse generaal Christiaan De Wet en de toenmalige president Martinus Steyn diverse landen in Europa om aandacht te vragen voor hun strijd tegen de Engelsen. Deze strijd werd gevoerd van 1899 tot 1902 en staat bekend als de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog. De Wet maakte met zijn krachtige persoonlijkheid grote indruk op Helene Kröller-Müller. Zij liet in 1915 beeldhouwer Mendes da Costa het De Wet Monument ontwerpen. Om de locatie te bepalen reisde ze samen met de kunstenaar anderhalve dag met paard en wagen door het landgoed. Totdat Mendes da Costa de zandduinen zag en Helene overtuigde dat dit dé plek voor het beeld was. Achteraf was de eigenzinnige Helene toch niet gelukkig met de locatie.
Het beeld toont een vastberaden generaal De Wet. Rondom het voetstuk zijn acht paren strijders met geweren te zien. De voorste twee stellen de presidenten Steyn en Kruger voor. Voor de andere strijders hebben Mendes zelf en bevriende kunstenaars model gestaan.
3. Kröller-Müller Museum
Helene Müller was verzot op kunst en heeft, geadviseerd door kunstpedagoog Bremmer, een groot deel van de huidige collectie aangekocht. Het museum kreeg er in 1961 een beeldentuin bij en in 1977 werden de nieuwe entree en extra expositiezalen in gebruik genomen. Op het 25 hectare grote museumterrein is enorm veel moderne kunst van importantie te zien. Met name de Van Gogh-collectie en de beelden van Moore en Rodin zijn wereldberoemd.
Het museum is tegenwoordig staatseigendom en wordt ieder jaar door zo’n kwart miljoen mensen bezocht.
4. Fundamenten Groot Museum
In 1921 werd een begin gemaakt met Helene Müllers grote droom: de bouw van een museum op hun landgoed. Via een daarvoor aangelegd spoorlijntje werden de op maat gemaakte rotsblokken voor de fundering aangevoerd. En hier bleef het bij, want een recessie trof ook het familiebedrijf van Helene. Helene zag uiteindelijk in dat ze op eigen kracht de bouw niet kon voltooien en schonk haar collectie aan het Rijk. Maar wel onder de voorwaarde dat die het Groot Museum zou afbouwen. Maar toen in de jaren dertig de crisis opnieuw toesloeg, kon het Rijk niet aan haar verplichtingen voldoen en werd er tot een goedkopere variant besloten. Dit museum werd in 1938 geopend. Helene had het ingericht. Een jaar later overleed zij op 70-jarige leeftijd.
De rotsblokken die aan de rand van het museumterrein liggen, laten nog steeds zien waar de wieg van het huidige Kröller-Müller Museum stond.
5. Voormalig Noors huis
In 1913 liet Baron Van Tuijl van Serooskerken een groot Noors huis op de Kemperberg bouwen. Het telde maar liefst 45 kamers. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het gesloopt. En nu staat alleen het koetshuis nog overeind. Dit koetshuis is in dezelfde stijl gebouwd is als het huis en wordt gebruikt als verenigingsgebouw van de Vereniging Vrienden van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Als de plannen allemaal doorgaan zal het Noorse huis weer worden herbouwd. Het zal dan een hotelfunctie krijgen.
6. Ven De IJzeren Man
Een van de mooiste vennen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe is De IJzeren Man. Het ligt in een smeltwaterdal dat gevormd is in de IJstijd. In tijden van veel neerslag vult het zich met water. In het dal zijn bijzondere planten en dieren te vinden. Zoals beenbreek, veenmos, zonnedauw en de Europees beschermde gevlekte witsnuitlibel.
Dirk zegt
Hi,
Kan ik ook het paswoord krijgen van je gpx track ?
Bedankt alvast !
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Dirk,
Ik heb het even nagekeken en als het goed is kun je gewoon elke gewenste route downloaden door op de rode downloadknop van de betreffende route te klikken.
Voor de zekerheid heb ik de directe link voor de gpx download van “GPS-fietsroute Nationaal Park De Hoge Veluwe” naar je mailadres gestuurd.
Mocht het desondanks niet lukken, neem dan gerust contact met me op, dan help ik je met alle plezier verder.
Een hartelijke fietsgroet en een gezegend Kerstfeest gewenst,
Henk
Willemien zegt
Hallo, ik heb een vraag. Als ik de fietsroute wil downloaden krijg ik niet het gpx bestand. Doe ik iets verkeerd?
Graag uw reactie.
met vr. groet,
Willemien
Yoni zegt
Zou ik ook de fietsroute mogen ontvangen op mijn email? Het lukt me niet om te downloaden
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Yoni,
De link werkt, dus er is ergens aan de ontvangende kant iets niet in orden. In de meeste gevallen ligt dit aan de browser. Je zou bijvoorbeeld eens Google Chrome kunnen proberen.
Er is in ieder geval zojuist een mail met de route ene de beschrijving naar je verzonden, zodat je deze mooie route kunt gaan fietsen!
Veel fietsplezier gewenst,
Henk van Blijderveen
(GPS-fietsroutes Nederland)