Wilt u Twente beleven? Dan is deze route beslist iets voor u! Want veel Twentser dan het oude stadje Ootmarsum zult u het niet kunnen beleven. Maak er kennis met de wat mysterieuze poaskearls en geniet van de oude gebouwen van dit Twentse pareltje.
Ook in de omgeving van het stadje is het genieten! Met dank aan het glooiende landschap, dat de essen, beekjes en boerenerven een speciaal karakter geeft. Ook maakt u kennis met natuurgebied het Springendal, waarvan textielbaron Jannink begin vorige eeuw het aanzien voor een groot deel bepaalde.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Openlucht Museum Ootmarsum
Wilt u te weten komen hoe de Twenten vroeger leefden? Dan raad ik u aan om Openlucht Museum Ootmarsum te bezoeken! (Zie Aanvullende informatie) Tijdens de fietsroute komt u er langs en ziet dan onder andere Het Molenhuisje, waarvan het waterrad tegenwoordig energie opwekt. Het Molenhuisje is het laatst bewaard gebleven bijgebouw van een kasteel dat zich hier van 1273 tot 1811 bevond.
2. H.H. Simon en Judas Kerk
Absolute blikvanger van het stadje Ootmarsum is de in 1195 gebouwde H.H. Simon en Judas Kerk. Deze kerk is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen, dat destijds met paard en wagen vanuit het naburige Westfalen werd aangevoerd.
Leuk detail is, dat er in een muur een zogenaamde “hagioscoop” is teruggevonden. Dat is een kleine opening in een kerkmuur, waardoor melaatse gelovigen de kerkdienst toch konden bezoeken.
3. Poaskearls
Naast de ingang van de kerk (zie 2.) staan de wat mysterieuze poaskearls. Het is een stukje folklore dat teruggaat tot het jaar 1840. Vanaf dat jaar heeft Ootmarsum zijn 8 poaskearls, ongetrouwde katholieke mannen van zo’n jaar of 20 die 4 jaar “in functie zijn”. Ieder jaar worden na de Paasdagen de twee langstdienende poaskearls vervangen door twee nieuwe, die op Goede Vrijdag worden geïnstalleerd.
Hun publieke optreden bestaat onder andere uit een rondgang om de kerk en ook krijgen de twee langstzittende poaskearls een examentje. Ze moeten dan een sigaar brandend houden en kinderen optillen om zodoende aan te tonen dat ze klaar zijn voor het huwelijk en het vaderschap…
Ieder jaar na Pasen vallen de twee Poaskearls met de meeste dienstjaren af en worden er op Goede Vrijdag twee nieuwe Poaskearls voorgesteld.
4. Springendal
Het prachtige, 335 hectare grote natuurgebied Springendal kenmerkt zich door beekjes en meertjes, die gevoed worden met kwelwater.
Het huidige aanzien heeft het Springendal voor een groot deel te danken aan de bekende textielbaron Jannink, die het gebied rond 1920 aankocht en er een landgoed met parkachtige elementen van maakte. Interessant is ook, dat het gebied diverse historische grafheuvels kent, waarvan u er een passeert.
5. Hesingen
Hesingen is een Duits gehuchtje, dat bestaat uit oude boerderijtjes. Hun bouwstijl (in combinatie met het landschap) laat zien dat Twente niet ver weg is.
6. Molen Uelsen
7. Dinkel
8. Huis Te Breckelenkamp
Huis Te Breckelenkamp is een idyllische, in 1564 gebouwde havezate. Nadat het gebouw in 1991 overging in particuliere handen, is het doorgaans alleen vanaf de poort te bezichtigen.
Slechts sporadisch is er een mogelijkheid om de havezate te bezoeken. Bijvoorbeeld tijdens de klassieke concerten die er een paar keer per jaar worden georganiseerd. (Zie Aanvullende informatie)
Geef een antwoord