Het bedaarde “klompendorp” Enter is het enige “drukke deel” van deze landelijke fietsroute. Voor de rest is het vooral een weldadige rust die de fietser vergezelt. Daarbij komt dan nog het vele water dat deze route extra aantrekkelijk maakt. Zoals de zijtak Almelo van het Twentekanaal, de Regge, die al eeuwen bevaren wordt door zompen en tot slot het nieuw gegraven beekje De Doorbraak, dat zich ontwikkelt tot een schitterend natuurgebied. Op het kilometers lange fietspad dat de beek flankeert, kom je ogen tekort!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Kerk Enter
2. Scheepswerf de Waarf, Enter
Zie 3.
3. Langs de Regge
De Regge is een regenrivier, die ontspringt bij Diepenheim en eindigt bij Ommen in de Vecht. Begin 19de eeuw voeren er maar liefst 125 Enterse zompen op de Regge. Enterse zompen, omdat ze zonder uitzondering in Enter werden gemaakt. De in Enter veel voorkomende familienaam Schuitemaker getuigt nog van dit scheepsverleden. De zompen vervoerden naast textiel en turf ook Enterse klompen waarmee veel Enternaren hun loon verdienden. En… verdienen, want het klompenmakersambacht wordt hier nog steeds, op bescheiden schaal, uitgeoefend.
Door de opkomst van het spoor- en wegvervoer verloren de zompen hun functie. Nu varen er nog drie van deze platbodems over de Regge, om de toerist een paar uurtjes mee terug te nemen naar die glorieuze zompentijd van weleer.
4. Retentiegebied Dakhorst
Wat een mooi stukje natuur is hier gecreëerd! Natuur met nut: enerzijds voorziet deze waterplas zo’n 150.000 mensen uit Twente van water en anderzijds moet dit overloopgebied voorkomen dat de Eksosche Aa na hevige regenval buiten haar oevers treedt.
5. Nieuwe natuur langs de Doorbraak
Een toepasselijke naam, de Doorbraak. Want deze 13 kilometer lange beek is een gegraven doorbraak van de Sallandse Regge naar de Noordoost Twentse Loolee. Ook vormt de beek een doorbraak op ecologisch gebied, omdat het de Sallandse Heuvelrug en Noordoost Twente met elkaar verbindt. Tot slot is de beek een doorbraak op het gebied van de waterhuishouding, die verdroging van het gebied in tijden van droogte en wateroverlast in meer natte tijden moet voorkomen. In 2015 werd dit unieke project afgerond. Ik fietste er voor het laatst in 2017 en constateerde tot mijn vreugde dat de natuur er zich al magnifiek had ontwikkeld. En dit nieuwe beekdal zal de komende jaren alleen nog maar mooier worden!
Jan Vehof zegt
Dat komt wel heel dichtbij Henk.
Jij laat hier in vogelvlucht even onze eigen achtertuin zien.
Het is inderdaad een prachtige route.
Het valt gelukkig allemaal nog buiten de ruisende inflatie geruchten, het knetterende geraamte van de heilstaat en het dunne ijs van de wetenschap.
BEWEGEN IS HEILZAAM HENK…….LATEN WE BEWOGEN BLIJVEN OPWEG NAAR DE HEMEL
NIET ALLE WEGEN LOPEN LANDINWAARTS.
Groetjes. Jan
M zegt
Vandaag dit rondje gefietst. Het fietspad langs de regge is prachtig. Prachtige en afwisselende natuurgebieden. Hele goede fietspaden . Kan deze route aanbevelen.
Henk van Blijderveen zegt
Bedankt voor je inspirerende reactie.
Een hartelijke fietsgroet,
Henk van Blijderveen
(GPS-fietsroutes Nederland)
Daan Broeze zegt
Vandaag het rondje gefietst. Het is een geweldig mooie route door natuur langs het retentie gebied van Regge. Mooi fietspaden goed begaanbaar ook voor Handbikers.
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Daan,
Bedankt voor je enthousiaste reactie!
We zitten helemaal op dezelfde lijn. :-)
Hartelijke fietsgroeten,
Henk
(GPS-fietsroutes Nederland)