Deze fietsroute leidt u door een bijzonder mooi stukje Brabant. Namelijk door de Maashorst, een 3500 hectare groot natuurgebied gelegen in het vroegere stroomgebied van de Maas.
Heidevelden, vennetjes en naaldbossen op stuifduinen geven de Maashorst een geheel eigen karakter. Deze stuifduinen zijn ontstaan toen de Maas ooit door dit gebied stroomde. Door een breuk in de aardkorst kwam het gebied wat nu de Maashorst hoger te liggen (de zogenaamde horsten), terwijl het gebied meer oostelijk daalde, waardoor de Maas haar loop naar het oosten verlegde. Wat achterbleef was een gebied met door het rivierwater aangevoerd zand en keien. Het zand stoof op tot de stuifduinen die nu zo karakteristiek zijn voor de Maashorst.
Interessant is ook het verhaal van de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de uitgestrekte Brabantse natuur bij Uden een vluchtplek en… een professionele wielerbaan hadden!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Duin, hei en bos
2. Natuurcentrum De Maashorst
Natuurcentrum De Maashorst is heel toepasselijk gehuisvest in een oude voor dit gebied typerende boerderij. Het natuurcentrum en het erf vertellen samen het verhaal van de Maashorst.
3. De Maashorst
4a. Zonnedauw
Bij de vennen in de Maashorst staan soms grote velden met het interessante vleesetende kleine zonnedauw.
4b. Exmoorpony’s
Grote grazers vervullen een belangrijke rol in de Maashorst. Behalve exmoorpony’s kunt u er ook wisenten en taurossen tegenkomen. Deze taurossen zijn runderen waarin de kenmerken van het in 1627 uitgestorven oerrund zijn teruggefokt.
Interessant feitje is dat er vanaf 2012, na bijna een eeuw afwezigheid, weer raven in de Maashorst broeden.
5. Recreatieplas De Heische Tip
6. Vluchtoord Uden
Het vluchtoord Uden herbergt een interessant verhaal. Tijden de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was Nederland neutraal, terwijl België volop in oorlog was. Toen Antwerpen door de vijand werd ingenomen, vluchtten meer dan een miljoen Belgen naar Nederland. Na enkele maanden konden de meesten weer terug naar hun Belgische huizen, maar zo’n 100.000 Belgen moesten noodgedwongen nog in Nederland blijven. Voor hen werden 3 vluchtkampen in Ede, Nunspeet (zie punt 4 van GPS-fietsroute Elburg – Nunspeet – Hierden (47 km)) en Uden gesticht.
Nu moet u weten dat Belgen van oudsher verzot zijn op fietsen. En speciaal op koersen, wedstrijden. Daarom werd er in het bos een 300 meter lange wielerbaan aangelegd, met bochten die een hellingshoek van 30 graden hadden. De vluchtelingen organiseerden er wedstrijden voor beroepsrenners. Vanaf geïmproviseerde tribunes (met heideplaggen gebouwde verhogingen) kon het publiek de fietswedstrijden volgen.
De contouren van de wielerbaan met tribunes zijn nog steeds heel goed in het landschap te herkennen.
7. Ven
De vennen in de Maashorst heten eigenlijk “wijsten”. Ze worden gevoed door ijzerhoudend kwelwater dat hier door een breuk in een aardlaag naar de oppervlakte borrelt. Het “verroeste water” ziet er soms wat vies uit, maar laat u niet misleiden: het is in werkelijkheid bijzonder schoon!
Geef een antwoord