Het Achterhoekse Ruurlo is met haar ruim 7.000 inwoners veruit het grootste dorp aan deze route. Dit om aan te geven dat we hier te doen hebben met een landelijke route.
Met veel mooie kerkenpaden in de buurt van Mariënvelde en Zieuwent. Maar ook op de fietspaden langs het riviertje de Slinge en langs de veelal in oude glorie herstelde Baakse Beek is het plezierig fietsen.
Het is dan ook een route waar de rust- en natuurminnende fietser zeker van zal genieten!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Muldershuis, Ruurlo
Rijksmonument het Muldershuis, dat oorspronkelijk bij Kasteel Ruurlo hoorde, is een typische hallenhuisboerderij. De naam van het boerderijtje geeft aan dat er ooit een molenaar (mulder) heeft gewoond. De gevelsteen vermeldt dat dit karakteristieke Achterhoekse boerderijtje in 1891 is gebouwd.
2. Molen Agneta, Ruurlo
Stellingmolen Agneta is in 1851 in opdracht van baronesse van Pabst van Bingerden gebouwd om als pel-, olie- en korenmolen te functioneren. In 1914 werd de molen omgebouwd tot zaagmolen. Vanaf 1975 hebben er diverse restauraties plaatsgevonden. In de molen is nu een bloeiende ambachtelijke houtzagerij gevestigd.
3. De Slinge
De Slinge is een riviertje dat aan de oostkant van Winterswijk ontspringt en dat tussen Lochem en Borculo in de Berkel uitmondt. Ooit was het een meanderend riviertje dat tussen Groenlo en Ruurlo afwaterde op een groot moerasgebied. Teneinde dit gebied te ontwateren werd midden 13de eeuw een kanaaltje gegraven dat afwaterde in de Berkel.
Rond 1850 werd de loop van het riviertje verlegd en tussen 1950 en 1970 werd een groot deel gekanaliseerd, zodat het water sneller afgevoerd kon worden.
Eind vorige eeuw kreeg de Slinge de status van ecologische verbindingszone. Daartoe is in 1998 door het Waterschap Rijn en IJssel begonnen om het karakter van het riviertje natuurlijker te maken. Zo is het deels weer meanderend gemaakt, zijn er bij de stuwen vistrappen aangelegd en zorgen retentiegebieden voor een extra waterbuffer in tijden van hevige regenval.
4. De bunker van Aaltje Fokker
De “bunker van Aaltje Fokker” is in WO II door de Duitsers gebouwd als bescherming tegen luchtaanvallen. Na de oorlog trokken Fokke Rotman en Aaltje Kraake (plaatselijk bekend als Aaltje Fokker) erin. Blijkbaar waren ze met weinig tevreden, want hun woonruimte bedroeg 3 m2 en rechtop staan was niet mogelijk. Ze sliepen op de grond en een berkenboompje was hun keukenrek. Veel mensen hielpen een handje. Zo wierpen de stokers van passerende stoomtreinen hen soms een schep kolen toe, voor hun potkacheltje en gaven dorpelingen etenswaren. Etenswaren die Aaltje steevast met een oude kinderwagen vervoerde.
Gelukkig is de bunker in 2005 gerestaureerd, zodat dit unieke verhaal zichtbaar blijft.
5. Baakse Beek
De ruilverkaveling heeft de boer vooruitgang gebracht, terwijl de natuur de grote verliezer werd. Gelukkig is er nu het besef dat ecologische verbindingszones onmisbaar zijn en dat we als mens moeten werken aan natuurherstel. In dit kader is er ook gewerkt aan de Baakse Beek. Met een heel mooi resultaat!
6. Kerkenpad “Piepersdiekske”
Het Piepersdiekske (voor de stedelingen: piepers=aardappels en diekske=paadje) is een van de vele kerkenpaadjes die door de stichtingen Kerkepaden Mariënvelde en Kerkepaden Zieuwent zijn aangelegd. Deze stichtingen verdienen een grote pluim. Want zij zorgen ervoor dat fietsers over perfect onderhouden kerkenpaadjes door prachtige natuur kunnen toeren. Zo zijn er bermen ingezaaid met bloemenmengsels, kikkerpoelen gegraven en is er veel aan beplanting gedaan. Allemaal door vrijwilligers die werken volgens de “liefdewerk oudpapier-CAO”. Bedankt mensen!
7. Wolfersveen
De naam Wolfersveen wordt al snel geassocieerd met wolven en uitgestrekte moerassige veengebieden. De mensen met deze oerfantasieën moet ik echter teleurstellen. De naam heeft hier namelijk niets mee te maken.
Hoe het wél zit? Wolfersveen is een verbastering van Woltveen, dat laaggelegen bos betekent. Met mijn excuses aan degenen die ik een spannende illusie armer heb gemaakt. :-)
Geef een antwoord