Laat ik maar gelijk het hoogtepunt van deze fietsroute noemen: het historische stadje Schoonhoven! Vertaald naar hedendaags Nederlands zou het Mooiegebouwen heten. En daar is niks aan gelogen. Neem bijvoorbeeld de boven een gracht gebouwde Schoonhovense Waag, waar de scheepsladingen (voornamelijk vlas en hennepproducten) werden gewogen. Of wat dacht u van de Veerpoort, stammend uit de 17e eeuw. Deze als enige bewaard gebleven stadspoort heeft haar naam te danken aan het veer dat al eeuwenlang bij Schoonhoven heen en weer vaart tussen de oevers van de Lek. Ach, laat ik maar ophouden om dat schitterende plaatsje Schoonhoven op te hemelen. Het is namelijk veruit het beste wanneer u zelf het stadje bezoekt, zodat u met eigen ogen kunt zien dat het werkelijk een pareltje is!
Het vele water is een ander blinkend facet van deze route. Van kleine veenstroompjes, zoals de Enge IJssel, tot de machtige rivier de Lek. Ja, tijdens de hele route heeft u het water als aangenaam gezelschap aan uw zijde. Water waar ook nog eens hele mooie fietspaden lang liggen! En omdat water van oudsher mensen aantrekt, treft u langs vrijwel het hele noordelijke gedeelte van de route lintbebouwing aan, waardoor er altijd wel iets interessants valt te ontdekken.
Het zuidelijke deel van de tocht voert langs de Lek. Vanaf de hoge dijk krijgt u steeds weer een ander zicht voorgeschoteld. Zelf heb ik, door langdurige eenzijdige draaiing van de nek, er kortdurende nekklachten aan over gehouden; zo mooi is het uitzicht over deze prachtige rivier! Langs dit deel van de Lek staan ook bakenbomen. Bomen die de schippers, in de tijd dat er nog geen gps bestond, bij hoog water tot baken waren.
Jan vehof zegt
Je bent een levenskunstenaar Henk, die al het mooie dat je tegenkomt met een dankbare kennersblik weet op te rapen.