U zoekt een fietstocht die van begin tot eind boeit? Dan is dit uw route!
Prachtige fietspaden voeren u door het landelijke gebied tussen Vorden en Zelhem. De afwisseling van bos, kleinschalige landbouw en landgoederen, maakt dat deze route u steeds verrassende (ver)gezichten voorschotelt. En als het u net zo vergaat als mij, dan wordt het een fietsdag waaraan een kostbare herinnering wordt overgehouden.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Kasteel Vorden
Zoals ieder kasteel heeft ook Kasteel Vorden heel wat belevenissen achter de rug. Veel veranderingen aan het uiterlijk en heel veel wisselende geslachten die haar bewoonden. Het begon allemaal in 1315 toen het kasteel gebouwd werd als strategisch bolwerk. Tijdens de Tachtigjarige oorlog, in het jaar 1580, werd Kasteel Vorden geplunderd en tientallen jaren later weer hersteld.
Na de Tweede Wereldoorlog stond het lang leeg en verviel meer en meer, tot het landgoed in 1974 in het bezit komt van Het Gelders Landschap. Deze stichting verkoop het vrijwel direct door aan de Gemeente Vorden, die het laat restaureren en gebruikt als gemeentehuis. In 2004 verkoopt de gemeente het kasteel voor 3 miljoen euro excl. kosten koper aan de Rozendaalse familie Rodink die het momenteel exploiteert als trouwlocatie en hotel. Het kasteel is tegen vergoeding onder leiding van een gids te bezichtigen.
Al sinds 1913 wordt in de zomermaanden de 33 kilometer lange Achtkastelentocht georganiseerd. Kasteel Vorden is een van de acht kastelen waar de route langs komt.
1A. Lodewijkslinde
Vlakbij Kasteel Vorden staat de monumentale Lodewijkslinde. Volgens een legende zou Lodewijk de Veertiende tijdens een veldtocht in het jaar 1672 onder deze boom hebben uitgerust. Omdat de linde hol is zijn de jaarringen niet meer te tellen, waardoor de leeftijd van de boom niet meer is te achterhalen. Maar dat hij oud is, is zeker! De boom heeft een omtrek van 5,52 meter en is 14,6 meter hoog. Ooit was hij 30 meter hoog, maar door verrotting zijn er in 2002 spontaan enkele grote takken afgebroken.
2. Het Onstein
Het Onstein wordt vaak ten onrechte een kasteel genoemd. Aanvankelijk werd het in 1613 als een betrekkelijk eenvoudig landhuis gebouwd. Pas in 1925 kreeg het huis, na een ingrijpende verbouwing, haar kasteelachtige gezicht. Zo werden de dakpannen vervangen door leistenen, kwamen er klokkentorentjes en werd de traptoren verhoogd.
Helaas is Het Onstein en het landgoed niet toegankelijk voor publiek.
3. Petershut
De Petershut is tussen 1822 en 1832 gebouwd als jachthuis, annex boerderij. Ik heb tevergeefs het internet afgestruind om interessante informatie over te Petershut te verzamelen. Dus zult u het moeten doen met minieme informatie. Maar als u uw fantasie loslaat op dit aparte boerderijtje, dat al zo lang in alle eenzaamheid in het bos ligt, dan is er vast en zeker een mooi verhaal bij te bedenken.
4. De Wittebrinkse Molen
Korenmolen de Wittebrinkse Molen is in 1890 gebouwd. In die tijd waren de bouwtekeningen nog niet tot op de millimeter nauwkeurig . Zelfs niet op de decimeter. Want de bouwers lieten de molen te taps toelopen, waardoor de bovenkant te smal zou zijn geworden om de kap te kunnen dragen. Daarom werd besloten om de molen maar wat minder hoog te maken. Aanvankelijk was het molendak bedekt met asfaltpapier, dat vieze, nog steeds zichtbare, leksporen achterliet op de molenromp. Daarom is de molen in 1955 bedekt met riet.
De molen is in 1970 gerestaureerd. Het bijgebouw kreeg toen de naam Luctor et Emergo (Ik worstel en kom boven). Dit ook de spreuk van de provincie Zeeland. De spreuk is dan ook aangebracht door Zeeuwse metselaars.
5. Het Kervel
Het Kervel stamt uit 1370 en is diverse keren herbouwd. Door aankopen van de toenmalige eigenaresse, de baronesse van Twickel, werd landgoed Het Kervel begin 1900 maar liefst 1138 hectare groot. In 1917 werd echter alles geveild en kwam het landhuis in handen van de joodse familie Philips. In de Tweede Wereldoorlog diende het landhuis als noodziekenhuis en onderduikadres. Van 1949 tot 1969 was er een klooster in gevestigd. En sinds 1985 wordt het Kervel beheerd door de christelijke Stichting Elia die in deze rustige omgeving mensen de mogelijkheid biedt om zich te bezinnen en tot rust te komen.
6. Achterhoeks Museum 1940-1945
Initiatiefnemer tot het Achterhoeks Museum 1940-1945, Jean Kreunen, vond rond 1975 enkele helmen op zolder. Dit was het begin van een almaar groeiende verzameling oorlogsobjecten die in eerste instantie regelmatig via tijdelijke exposities werden tentoongesteld. In 1993 werd het eerste permanente onderkomen in een voormalige AH winkel in Hengelo (Gld.) een feit. Toen het museum noodgedwongen moest verhuizen volgde een onzekere periode, waarin het voortbestaan van het museum regelmatig aan een zijden draadje hing. Maar in 2001 kon dan toch in het centrum van Hengelo (Gld.) een pand met perspectief en continuïteit worden betrokken. Met dank aan de sponsors, een renteloze lening van de Gemeente Hengelo (Gld.) en inzet van veel vrijwilligers.
Momenteel is het Achterhoeks Museum 1940-1945 een vitaal museum dat op een bijzonder boeiende wijze het Achterhoeks oorlogsverleden levend houdt.
Ben zegt
Jammer Jammer
Het Achterhoeksmuseum is gesloten.
het is verhuist naar Overloon
Twee musea met als thema de Tweede Wereldoorlog hebben besloten om in 2016 onder één dak verder te gaan. Het gaat om het Achterhoeks Museum 1940-1945 in het Gelderse Hengelo en het Brabantse Oorlogsmuseum Overloon.
Henk van Blijderveen zegt
Dank voor deze mededeling Ben!
Ik zal binnenkort de route actualiseren.
Een hartelijke fietsgroet,
Henk