Deze Gelderse/Brabantse fietsroute langs de Maas was zo mooi, dat het letterlijk en figuurlijk nog een hele toer was om een selectie uit de vele interessante punten te maken. Verder heb ik zoveel prachtige foto’s geschoten, dat het me moeite kostte om ook hier een keuze te maken. Neem bijvoorbeeld de oude stadjes Megen en Ravenstein, de ruïne van Kasteel Batenburg, natuurgebied de Keentsche Uiterwaard of het oude stoomgemaal de Tuut.
Ik zou zeggen, bekijk eens rustig de kaart en lees de interessante punten.
Grote kans dat u enorme zin krijgt om deze prachtige fietsroute te gaan rijden!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Uitzicht vanaf de Graafse Brug
Mooi hè, die Maas en haar uiterwaarden!
Het water dat links op de foto uitmondt in de Maas is een gegraven omleiding die door trekvissen, zoals zalm, wordt gebruikt om stroomopwaarts naar paaigebieden te zwemmen. Dit was eerder door het hier aanwezige het sluizencomplex en de stuw niet mogelijk.
2. Keentsche Uiterwaard
De 3,3 vierkante kilometer grote Keentsche Uiterwaard ligt aan de binnenkant van een oude Maasmeander. Tot een aantal jaren geleden had het gebied nog een agrarische functie. Inmiddels hebben de maisakkers en weilanden plaats gemaakt voor een prachtig natuurgebied, waar oerrunderen hun habitat hebben.
3. Historisch Ravenstein
4. Bakenbomen langs de Maas
Bij de kanalisatie van de Maas in 1930 werden op beide oevers om de 100 meter bakenbomen geplant. Snelgroeiende zwarte populieren die zowel tegen droge als natte omstandigheden kunnen. Deze bakenbomen waren in tijden van hoog water bakens die, bij hoog water, de vaargeul voor de schippers zichtbaar maakten.
Nu de bakenbomen door radar en gps hun praktische nut hebben verloren, hanteert Rijkswaterstaat het “uitsterfbeleid”. Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op om deze cultuurhistorische bomen in ere te houden.
5. Gevangentoren, Megen
Van de vier oorspronkelijke poorten van het stadje Megen is alleen de Gevangentoren die behoorde bij de oostelijke poort bewaard gebleven.
Zoals de naam al aangeeft diende de Gevangentoren als gevangenis. En in die tijd kon je er maar beter niet in terechtkomen. Want tot het interieur behoorden onder andere duimschroeven en een geselpaal…
6. Stoomgemaal De Tuut
Samen met 7 andere stoomgemalen zorgde het in 1918 gebouwde stoomgemaal de Tuut ervoor, dat het Land van Maas en Waal in de periode 1846 tot 1976 geen natte voeten kreeg.
Het gemaal werd overbodig toen het dieselgemaal (later elektrogemaal) Bloemers de taken overnam.
Sinds 1984 is het gemaal in het bezit van Monumentenstichting Baet en Borgh, die het na een jarenlange restauratie op 18 mei 2001 als monument openstelde. De Tuut is het enige originele stoomgemaal in het rivierengebied dat een paar keer per jaar nog werkend is te bewonderen.
7. Kasteel Batenburg
Kasteel Batenburg was ooit een van de belangrijkste en oudste kastelen van Gelderland. Volgens overlevering zou op een voormalige steen boven de toegangspoort zijn vermeld, dat Kasteel Batenburg in het jaar 527 op het restant van een Romeinse tempel is gebouwd. Bij het kasteel bevond zich een put met geneeskrachtig, koortswerend water, dat door de poortwachters werd verkocht.
8. Niftrik
Tijdens de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog werd de Maas, in het kader van de werkverschaffing, min of meer recht gemaakt. Dit had grote gevolgen voor het dorpje Niftrik, dat zich op de noordelijke oever van de oorspronkelijke Maas in Gelderland bevond. Het dorp werd namelijk gesplist. Sindsdien ligt op beide oevers van de gekanaliseerde Maas een deel van Niftrik. En omdat deze gekanaliseerde Maas de nieuwe grens tussen Gelderland en Brabant vormde, werd het zuidelijke deel van Niftrik Brabants, terwijl het noordelijke deel Gelders bleef.
Geef een antwoord