Een fietsroute door de omgeving waar ik ben opgegroeid. Met water (Twentekanaal en Berkel), bos en hei (Gorsselse Heide), kunst en cultuur (More Museum in Gorssel), grandeur (Landgoed De Voorst) en tal van andere bezienswaardigheden.
Ik ben ervan overtuigd dat deze tocht u een hele mooie fietsdag zal bezorgen!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Twentekanaal, Nieuwe Aanleg
Rond 1850 verscheen het eerste plan voor de aanleg van het Twentekanaal. Omdat de belanghebbende partijen het maar moeilijk eens konden worden, zouden er uiteindelijk nog zeven plannen volgen. Door deze vertraging werd pas in 1930 daadwerkelijk een begin gemaakt met de aanleg van het kanaal, dat moest zorgen voor een betere aanvoer van ruwe katoen voor de Twentse textielindustrie en van Limburgse steenkolen om de stoommachines draaiende te houden.
Het merendeel van het Twentekanaal is tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw als werkverschaffingsproject, door werkelozen met de hand gegraven.
In 1938 werd het kanaal geopend, waarna in 1953 nog een zijtak naar Almelo in gebruik werd genomen.
De uitbaters van De Nieuwe Aanleg te Almen (vroeger De Aanleg) pikten ook een Twentekanaalgraantje mee, door schippers van hun natje en droogje te voorzien. Ook de huidige eigenaar van het etablissement profiteert nog van het kanaal, door het exploiteren van onder andere een passantenhaven en een rondvaartboot. Tevens is hier een ruime parkeerplaats die dienstdoet als TOP (Toeristen Overstap Punt). Een ideaal begin- en eindpunt van de route!
2. Gorsselse Heide
In 2009 werd dit voormalige militair oefenterrein door Defensie aan Stichting IJssellandschap verkocht. Deze stichting kwam tegemoet aan de wens van de bewoners, om zelf verantwoordelijk te mogen zijn voor herstel en beheer van de Gorsselse Heide. De omwonenden hebben zich verenigd in Stichting Marke Gorsselse Heide. Hiermee herleven oude tijden, want de Gorsselse Heide was eeuwenlang markengrond dat door de omwonende boeren gemeenschappelijk werd gebruikt.
De laatste jaren is er hard gewerkt om de Gorsselse Heide te vernatten. Volgens kenners heeft het gebied het in zich om “dé natuurparel van de Achterhoek” te worden.
3. De Zessprong
Midden in het bos, aan een zessprong, ligt café De Zessprong. Een eeuw geleden werd het pand hoofdzakelijk gebruikt als slagerij. Daarnaast bood de slager aan passerende ruiters onderdak en voedsel aan. Het opschrift “SLAGERIJ” herinnert nog aan dit verleden.
Blijkbaar is er nog een extra weggetje gevonden c.q. bijgekomen, want sinds kort heet het café “De Zevensprong”. Een naam waaraan de autochtone bevolking maar moeilijk kan wennen.
4. Museum MORE
Het in 1914 gebouwde gemeentehuis van Gorssel heeft tot 2012 als zodanig in gebruik geweest. In dat jaar werd het verkocht aan zakenman Hans Melchers, die de Nederlandse werken uit de Scheringacollectie van de failliete DSB Bank had aangekocht. Melchers heeft het voormalige gemeentehuis stijlvol uitgebouwd en er “Museum MORE” in gevestigd. Een toonaangevend museum voor realistische kunst.
5. Detmers Kazerne
Het karakter van het betrekkelijk kleine dorpje Eefde was jarenlang, zowel letterlijk als figuurlijk, nauw verbonden met de grote, in 1938 gebouwde Detmers Kazerne. Het complex lag als het ware tegen de burgerwoningen aan. Een goede relatie met de buren was dan ook essentieel. Zo werd de kazerne onder andere jaarlijks beschikbaar gesteld voor het Sinterklaasfeest, Koninginnedagfestiviteiten en 5-mei-activiteiten.
Met het inkrimpen van ons leger verloor de kazerne haar functie. Na sloop zal er een woonwijk op het kazerneterrein verrijzen. Het poortgebouw blijft echter als gemeenschapsgebouw behouden.
6. De Voorst
Eind 17e eeuw gaf de steenrijke Arnold van Keppel de twee architecten die een paar jaar eerder Paleis Het Loo hadden ontworpen, opdracht om De Voorst te tekenen. Het werd een on-Nederlands aandoend landhuis dat zowel van buiten en als van binnen grandeur ademde.
In 1943 verwoestte een brand het interieur. De brandschade aan het gebouw kon gelukkig worden hersteld.
Het park en de tuinen werden, volgens de in die tijd gangbare stijl, strak aangelegd. De lange rechte Kapperallee waaraan De Voorst ligt, is nog een overblijfsel van deze stijl.
7. Huize Baank
Oorspronkelijk was Huize Baank een herenboerderij, die aan de toen nog ongetemde Berkel lag. Pas later, in 1825, werd deze boerderij vervangen door het statige landhuis van nu.
8. Boerderij Besselink
Boerderij Besselink was ooit omgeven door een gracht, die in verbinding stond met de Berkel. In 2014 is deze situatie hersteld en wordt de gracht vanuit de Berkel gevoed om vervolgens via vistrappen weer naar de lagergelegen Berkel achter de stuw te stromen. Op de plek van deze stuw bevond zich vroeger een voetgangersbruggetje. Ook deze situatie is weer als vanouds, doordat het voet- en fietsverkeer via de stuw de Berkel over kunnen steken.
Maar het waterschap deed nog meer! Zo zorgde zij ervoor dat de eertijds gekanaliseerde Berkel er tussen Lochem en Zutphen maar liefs 15 bochten bij kreeg, waardoor dit riviertje veel aan schoonheid won. En aan lengte (2,5 kilometer). Ook zijn de oevers glooiend gemaakt en zijn er dieptes en ondieptes in het riviertje aangebracht.
Al met al maatregelen waarmee zowel de natuur als de toerist een dienst is bewezen!
Daan Broeze zegt
Het was een heel mooie route. Ik heb het gefietst met de handbike (driewieler, = vijfde wiel aan een rolstoel. Sommige wegen war moeilijk begaanbaar voor me, Maar ja je zet het ook uit voor fietser.. smile… Voor je bij de Gorselse heidevelden komt m0et je twee de weg af één keer een lusje door het bos en spoedig daarna een pad met verboden toegang dat uitkomt in een weiland..Dat lijkt me net de bedoeling. Voor we bij Gorssel kwamen moesten we een stukje over de volgens mij Veldhofstraat hierwas een stukje onbegaanbaar en hebben we om moeten fietsen. Verder echte genoten van de route. Alleen ietsie beter weer was welkom geweest nu hadden we af en toe een bui(tje) op de kop.
Verder dus prima in orde dank voor de mooie route
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Daan,
Bedankt voor je leuke en ook oplettende reactie!
Ik heb de lusjes recht getrokken zodat de route nu weer helemaal up to date is.
Het is goed om te lezen dat een handicap jou er niet van weerhoudt om actief en onderzoekend te zijn!
Hartelijke fietsgroeten,
Henk van Blijderveen
(GPS-fietsroutes Nederland)