Tijdens deze fietsroute maakt u onder andere kennis met het schitterend gelegen Kasteel Rosendael en het zo typerende parkachtige landschap van noord Arnhem, met haar statige landhuizen.
Na de betrekkelijke rust van de stad, komt u door de volstrekte rust van de Loenermark, om vervolgens via de bijna on-Nederlands mooie Posbank deze indrukwekkende tocht af te ronden.
Kaart met download
Interessante Punten
1a. Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael heeft de grootste donjon (een middeleeuwse ronde verdedigbare woontoren) die ooit in Nederland is gebouwd. Het kasteel stamt uit de late middeleeuwen. De vijvers zijn eind 1500 gegraven en in 1732 zijn de tuin en het park onder architectuur aangelegd.
In de Tweede Wereldoorlog raakte het park zwaar beschadigd door een V2-raket en ook het kasteel kreeg een voltreffer te verduren. Kasteel en park takelden steeds verder af, totdat in 1977 de toenmalige eigenaar het landgoed overdroeg aan Het Geldersch Landschap. Na een grondige restauratie konden kasteel en park in 1989 worden opengesteld voor publiek.
1b. Schelpengrot
Het park van kasteel Rosendael herbergt verschillende publiekstrekkers. Zoals de bedriegertjes, een theekoepel en een schelpengrot. Deze schelpengrot, ook wel schelpengalerij genoemd, is in 1732 bij de herinrichting van het park gebouwd. De schelpengrot was als statussymbool vanuit Italië overgewaaid en moest een fantasiewereld van schelpen, stenen en water scheppen.
Naast de schelpengrot van kasteel Rosendael, zijn alleen een schelpenkoepel in Zutphen en de schelpengrotten van Paleis het Loo bewaard gebleven uit die “schelpentijd”.
2. Bronbeek
Hermen Stijgerwald liet landgoed Bronbeek in 1820 als buitenplaats aanleggen. In 1854 kocht Koning Willem III het voor 75.000 gulden over en liet het landhuis verbouwen. Aanvankelijk woonde de koning zelf op het landgoed. Toen hij naar Paleis Het Loo verhuisde, gebruikte hij Bronbeek als gastenverblijf.
Nog weer later, 1n 1857, schonk Willem III Bronbeek aan de Staat om het als koloniaal militair invalidentehuis te laten dienen. Een tehuis dat in 1863 werd geopend. Het is bijzonder dat Bronbeek na meer dan 150 jaar nog steeds huisvesting en verzorging biedt aan oud-militairen (uitgezonderd officieren).
Het in Bronbeek gevestigde Museum Bronbeek laat onze koloniale geschiedenis zien.
3. Huis Zijpendaal
Huis Zijpendaal is omstreeks 1760 als buitenplaats gebouwd door de Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Tijdens een verbouwing eind 1800 kreeg het gebouw zijn “kasteelgezicht” door de toen bijgebouwde toren.
In 1975 werd Huis Zijpendaal door de gemeente Arnhem in erfpacht gegeven aan Geldersch Landschap en Kasteelen. Tegenwoordig is het hoofdkantoor van deze stichting er gevestigd.
De omgeving van het landhuis had aanvankelijk een agrarische functie Door de eeuwen heen veranderde dit in de huidige parktuin.
De benedenverdieping van Huis Zijpendaal is opengesteld voor publiek en het landgoed is vrij toegankelijk.
4. Oerbos De Waterberg
Vanaf 2015 mag 80 ha bos op de Waterberg zich als oerbos ontwikkelen. Het is de bedoeling dat het bos, zonder bemoeienis van mensen, haar gang gaat. Het moet zo een bijdrage bieden aan de biodiversiteit, omdat naar verwachting bijzondere flora en fauna er zal gedijen.
5. Loenermark
De Loenermark, gelegen in het Nationaal park Veluwezoom, heeft met haar voor Nederland grote hoogteverschillen, in combinatie met de afwisseling van bos en heide, een geheel eigen uitstraling.
De bossen van de Loenermark werden vanaf de 10de eeuw gebruikt door de inwoners van Loenen, die verenigd waren in de Marke van Loenen. Deze organisatie heeft tot 1932 bestaan. In dat jaar zijn de inwoners van Loenen, na een juridische strijd die begon in 1893, door de gemeente Apeldoorn uitgekocht.
Vanaf 1993 is het 1156 ha grote natuurgebied in erfpacht bij stichting Geldersch Landschap en Kasteelen.
6. Waar is de snelweg?
Van bovenaf gezien is verkeersknooppunt Waterberg een en al gemotoriseerde drukte. En tussen als dat verkeer door, loopt onverstoorbaar ons fietspad! Het is zo fraai weggewerkt in de natuur, dat de snelwegen nauwelijks opvallen.
7. Panoramisch uitzicht Posbank
De Posbank, onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom, is een van de mooiste en indrukwekkendste natuurgebieden van Nederland. Vanaf het 90 meter hoge uitzichtpunt kan men bij helder weer zelfs Duitsland zien liggen!
Tot 1996 stond op de Posbank een theehuis dat door brand werd verwoest. Gelukkig heeft Natuurmonumenten er een nieuw, milieuvriendelijk theehuis gebouwd.
De Posbank dankt haar naam aan een monument. Namelijk aan de stenen bank die in 1918 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de vicevoorzitter van de ANWB, de heer G.A. Pos, op een uitzichtpunt is geplaatst.
Peter zegt
Leuke afwisselende route. Met als toetje, de zijpenberg ?
Henk van Blijderveen zegt
Fijn om te lezen dat deze route in de smaak viel, Peter!
Een hartelijke fietsgroet,
Henk
(GPS-fietsroutes Nederland)
cor Doets zegt
hemelvaartsdag deze route gefietst. mooi tochtje henk! complimenten
Henk van Blijderveen zegt
Dank voor het mooie compliment Cor!
Ben blij dat je van de route hebt genoten.!
Hartelijke fietsgroeten,
Henk
(GPS-fietsroutes Nederland)