Deze route heeft het allemaal! Een groot deel ervan gaat door het prachtige Nationaal Park de Veluwezoom. Dit is het heuvelachtige gedeelte. Gelukkig staat midden in de bossen de Carolinahoeve, waar u wat kunt eten of drinken.
Een ander gedeelte voert u over het op de IJsseldijk aangelegde fietspad van Bronkhorst naar Olburgen , waar u met een pont de IJssel oversteekt naar het mooie Kasteel Middachten.
Dit is dan ook een bijzonder attractieve en afwisselende Veluwezoom- en IJsselvalleiroute!
Kaart met download
Interessante Punten
1. St. Pancratiuskerk, Brummen
De St. Pancratiuskerk is in 1404 met een spitse toren gebouwd. Het huidige karakteristieke bolhoedje dankt de kerk aan een hevige storm in 1818. Het is een vorm van afstomping, die alleszins acceptabel is.
2. Het Jodenpad
In 1727 legde de eerste Jood in Bronkhorst de basis voor een Joodse gemeenschap die in Brummen naar de synagoge ging. Een stukje van de wandeling voerde over het Jodenpaadje, dat langs de historische Jodenmuur loopt. Een oude tuinmuur van huis De Koppelenburg waarover de laatste jaren nogal wat te doen is geweest. De eigenaar van de erachter liggende handel in dure auto’s, The Gallery, wilde namelijk uitbreiden en een knik in de muur aanbrengen. Maar omdat de muur een rijksmonument is, hebben de lopende joden van weleer gelukkig voorrang gekregen op de luxe sportwagens van nu.
3. Huis Ophemert, Bronkhorst
4. Pont Dieren – Olburgen
5. Kasteel Middachten
Tijdens deze route komt u door het landgoed van Kasteel Middachten, waarvan het lanenstelsel in de 16de eeuw is aangelegd. Op dit landgoed treft u onder andere leuke kleine boerderijtjes waarvan de blinden geschilderd zijn in de kleuren van het landgoed (wijnrood en wit). Ook staan er bij het kasteel enkele mooie dienstgebouwen die dateren uit het begin van de 17de eeuw.
Van het kasteel zelf is bekend dat er al in het jaar 1190 een vermelding van was. Destijds lag het heel strategisch, met aan de ene kant de Veluwezoom en aan de andere kant een lus van de IJssel en drassig land.
Het huidige aanzicht dateert uit eind 17de eeuw en werd vanaf die tijd gebruikt als een buitenplaats.
6. Carolinahoeve
De Carolinahoeve werd in 1765 gebouwd als rustplaats voor paard en mens. In 1900 pachtten drie broers en hun zus de boerderij. Terwijl de broers boerden en in het bos werkten, bakte deze zus zo af en toe pannenkoeken voor de weinige passanten. De Carolinahoeve is tot 1973 een boerderij gebleven waar de elkaar opvolgende pachters herbergierden om de karige boereninkomsten wat aan te vullen. Leuk detail is, dat de inmiddels overleden cabaretier Wim Kan en schrijver Simon Carmiggelt tot de clientèle behoorden.
Sinds 1978 heeft het pand uitsluitend een horecafunctie en is het befaamd vanwege de lekkere pannenkoeken die er worden geserveerd.
7. Onzalige Bossen
Laat u door de naam “Onzalige Bossen” geen horrorgedachten aanpraten. Want de mogelijke verklaringen zijn niet spectaculair maar zeker interessant. De eerste verklaring moet gezocht worden in de voedselarme grond waarop de Onzalige Bossen staan. Onzalig is dan afgeleid van het oude woord “onsaelig”.
Een andere verklaring is dat de invloedrijke familie Sadelhoff heel Rheden en omgeving bezat. Behalve… juist, de Onzalige Bossen die eigendom waren van de Oranjes. Zo werden deze bossen de On-Sadelhoffse Bossen. Ofwel, verbasterd, de Onzalige Bossen.
Ruud zegt
Heel erg jammer, maar in de Carolinahoeve worden geen pannenkoeken meer geserveerd. Na verbouwing en andere eigenaar is het er een stuk minder gezellig geworden, maar op mooie dagen niet minder druk!