Tijdens deze fietsroute doorkruist u een drietal unieke natuurgebieden in het grensgebied van Twente en Duitsland: het Buurserzand, het Witte Veen en het Haaksbergerveen.
Kaart met download
Drie unieke natuurgebieden
Buurserzand
In het Buurserzand is veel meer te zien dan alleen maar zand! Het overgrote deel bestaat uit heidevelden met oude jeneverbessen, kleine bosjes en kleinschalige weides en akkers. Maar er is ook water, zoals het Buursermeertje. Bij dit watertje trof ik onder andere klokjesgentianen en orchideeën aan.
Wilt u meer te weten komen over het Buurserzand, dan kunt u een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum De Wakel van Natuurmonumenten. U kunt er ook een kopje koffie drinken en er is een mooie parkeerplaats, van waaraf u uw route zou kunnen beginnen.
Witte Veen
Het Witte Veen telt circa 100 ha, waarvan 40 ha hoogveen. Schotse Hooglanders zorgen voor de begrazing. Het zijn ware fotomodellen. Tijdens mijn bezoek lieten ze zich geduldig van enkele meters afstand vereeuwigen. Behalve de inmiddels in Nederland vrij algemene Schotse Hooglanders, komen er ook een heel bijzondere dieren voor. Zoals de boomkikker en drie wilde bijensoorten, die op de rode lijst van bedreigde diersoorten voorkomen.
Haaksberveen
Het 600 hectare grote Haaksbergerveen is een zeldzaam hoogveengebied. Drassig hoogveen, vennetjes, grote heidevelden, bosjes en grasland wisselen elkaar af. Een eldorado voor plant en dier. Op de hoge zandruggen zijn fietspaden aangelegd, van waaraf er veel te zien is voor de opmerkzame fietser. Zoals een kudde die bestaat uit schapen van verschillend ras, aangevuld met enkele geiten die het grovere graaswerk verzorgen.
Interessante Punten
1. Buursermeertje, Buurserzand

In de 18e en 19e eeuw kende de textielindustrie in Twente een grote bloei. De arbeiders hebben begin 19e eeuw het Buursermeertje gegraven, om hier het zweet af te spoelen en recreëren.
De Twentse textielindustrie is al een hele tijd ter ziele, dus fabrieksarbeiders trof ik er niet aan. Maar wel zeldzame klokjesgentianen en orchideeën!
1. Bommelas, Buurserzand

Bij de Bommelas moet u beslist even pauzeren om de sfeer op u in te laten werken. Dit schilderachtige boerderijtje is rond 1840 door ene Gerrit Jan Keizers gebouwd. Hij bewoonde het samen met zijn vrouw, vijf kinderen en vee en verdiende onder andere wat geld bij met het afsteken van heideplaggen. Deze plaggen bracht hij met een nogal schommelende (boemelende) kar naar de markt in Duitsland, wat het boerderijtje de naam Bommelas bezorgde.
3. Schotse Hooglanders, Witte Veen

4. Haarmühle

4A. Galgenbult
Maar deze omgeving is niet een en al idylle, want op nog geen 500 meter van de watermolen ligt de Galgenbult, waar heel wat misdadigers zijn opgehangen. Dat was destijds een vorm van ramptoerisme, die veel bekijks trok…
5. Ven, Haaksbergerveen

In het Haaksbergerveen werd de turf kleinschalig gewonnen. De arbeid van toen heeft ons een afwisselend natuurgebied met heel veel kleine vennen nagelaten.
6. Kommiezenpad

In vroeger tijden werd er in het grensgebied veel gesmokkeld. Zoals op het Kommiezenpad. Een tot de verbeelding sprekend paadje, diep in niemandsland. Daar kunt u in alle rust uw eigen spannende smokkelverhalen bedenken.
Ik ben benieuwd welke rol u het beste past. Die van op smokkelaars jagende kommies of voelt u zich meer een avontuurlijke, slimme smokkelaar?
Flowers zegt
Vandaag gefietst, een hele mooie route, erg afwisselend en leuk dat stukje Duitsland er bij, absoluut een aanrader.
Zelf maak ik ook wel routers, maar zo’n kant en klare route zorgd altijd weer voor extra verrassingen.
Compliment voor de mooie website en de geplaatste routes en ook dat routes in gpx bestand mogelijk is te downloaden omdat ik altijd de fietsnavigatie gebruik.
Henk van Blijderveen zegt
Beste fietsvriend(in),
Bedankt voor uw leuke reactie!
Ik hoop dat u nog veel mooie fietsroutes (van GPS-fietsroutes Nederland) zult mogen fietsen.
Een hartelijke fietsgroet,
Henk van Blijderveen
(GPS-fietsroutes Nederland)
Ruud Ipenburg zegt
Fantastische routes en leuke,waardevolle uitleg.
By the way…….
Heette jouw moeder Gré en jouw vader Wout?
Groetjes van Ruud Ipenburg
Gorssel