Tijdens deze fietsroute kunt u, op slechts een steenworp afstand van het drukke Amsterdam, volop genieten van een aangename rust. Typerend voor deze rust is het “einde-van-de-wereld-dorpje” Holysloot, dat voor de fietser ontsloten wordt door een oud kerkenpaadje over kleine bruggetjes dwars door veenlanden. Maar ook de Volgermeerpolder die van gifbelt werd getransformeerd tot een aansprekend natuurgebied, is indrukwekkend.
Tot slot noem ik nog het langgerekte dijkdorp Durgerdam, waarvan de typerende huisjes met de kleurige houten gevels voor een fleurige aanblik zorgen.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Typisch Durgerdam
In 1421 werd ons kustgebied getroffen door een enorme overstromingsramp, die de geschiedenis inging als de Sint-Elisabethsvloed. Om herhaling te voorkoming werden er tal van maatregelen genomen. Zoals de aanleg van de Waterlandse Zeedijk langs de voormalige Zuiderzee. Langs deze dijk ontstond, door toedoen van handel en scheepvaart het pittoreske dorpje Durgerdam. In de 18e eeuw tijd kwam daar de visserij bij. Na de aanleg van de Afsluitdijk werd Durgerdam vooral een forensendorp. Maar wel een dat een bezoekje meer dan waard is!
2. Waterrijk zicht op Ransdorp
3. Langs de Broekervaart
4. Veenwerker bij sluisje Volgermeerpolder
Ik zal u gelijk maar uit de droom helpen: de nu mooie Volgermeerpolder is nooit een polder geweest, maar een ordinaire vuilstortplaats waar, vanaf 1927 tot 1981, in de voormalige turfgaten o.a. zwaar vergif werd gedumpt. Het is bijzonder dat we nu, dankzij een grootscheepse sanering die startte in 2001, kunnen genieten van een prachtig natuurgebied! (Zie ook 5.)
Het sluisje en de vaart markeren deze geschiedenis: Vroeger werd hier aanvankelijk per schip turf afgevoerd en later vuilnis aangevoerd. Maar zoals gezegd, nu vormt het een prachtig natuurgebied, waar het fijn fietsen is!
5. Vuilstort Amsterdam werd natuurgebied
6. Onorthodox pad naar fietsveer Holysloot
Sommige dingen moet je als fietser een keer hebben meegemaakt. Zoals het fietspontje van Holysloot (zie 7.) dat te bereiken is via een voormalig kerkenpaadje dat dwars door veenland loopt. Voordat u na 400 meter kerkpad bij het fietspontje aankomt, bent u over 5 van deze low-budget bruggetjes gekomen. Al met al is het een belevenis die u zeker bij zal blijven!
7. Witte Kerkje, Holysloot
Holysloot… Alleen de naam maakt al nieuwsgierig. Deze Engels/Hollands lijkende naam is echter van oorsprong Nederlands/Frans; het is namelijk een verbastering van “HolleYsloot”, waarbij de “Y” afstamt van het Franse “eau” (water). Holysloot had dus net zo goed “Hollewatersloot” kunnen heten.
Het dorpje lijkt aan het einde van de wereld te liggen en telt slechts een paar honderd inwoners. Toch ligt het niet ver van het drukke Amsterdam.
8. Raadhuis Ransdorp
Het voormalige raadhuis van Ransdorp werd in 1652 gebouwd en heeft tot 1921 als zodanig dienstgedaan. Vanaf dat jaar liet de gemeente Ransdorp zich vrijwillig inlijven door de gemeente Amsterdam.
De reden? Na de zoveelste overstroming in 1916, kon deze gemeente het herstel niet langer zelfstandig bekostigen. Holysloot, Durgerdam en Schellingwoude ondergingen hetzelfde lot als Ransdorp.
Geef een antwoord