Kom tot rust langs de kustlijn van de voormalige Zuiderzee. Een zee die veel invloed heeft gehad op het gebied waar u doorheen fietst. Zo moesten de inwoners van Elburg ooit verhuizen naar het huidige stadje, omdat het water hen bedreigde.
Ja, de Zuiderzee kon spoken! De vloedgolven en overstromingen zijn nog steeds zichtbaar in het kronkelende karakter van de vele beekjes die afwateren op het tegenwoordige Veluwemeer.
Fiets deze mooie route en laat het door de Zuiderzee gevormde landschap op u inwerken!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Elburg
Van bovenaf gezien heeft Elburg een bijna modern, vierkant en hoekig patroon. Het stadje is dan ook ontworpen.
Dat zit zo: ooit woonden de Elburgers direct aan de Zuiderzee. Door regelmatig terugkerende overstromingen besloten de bestuurders begin 14e eeuw, dat Elburg moest worden verplaatst naar een plek waar het veiliger was. En zo kreeg het plaatsje dus een nieuw begin op de tekentafel.
1a. Haven, Elburg
Als u toch in Elburg bent, vergeet dan niet om even bij het knusse haventje op een bankje te pauzeren. Met uitzicht op een ouderwetse botterwerf (Bottermuseumwerf ‘De Hellege). Ook een bezoekje aan de naast de haven gelegen voormalige visafslag is erg interessant.

1b. St. Nicolaaskerk – Elburg

Na de bouw van Elburg kerkten de inwoners nog steeds in hun oude kerk, die buiten de stadspoorten van het nieuwe Elburg lag. Later, in 1397, gaf de bisschop groen licht voor de bouw van de St. Nicolaaskerk. Aangezien er toen alleen nog maar een plekje bij de stadsmuur beschikbaar was, staat de St. Nicolaaskerk, heel ongebruikelijk voor een oude stad, niet in het centrum.
Mocht u zich afvragen waarom de St. Nicolaaskerk er zo onthoofd bijstaat, dan kan ik u vertellen dat de toren ten gevolge van blikseminslag in het jaar 1693 afbrandde.
2. Kasteel Zwaluwenburg

Kasteel Zwaluwenburg is eigendom van Gelders Landschap. Dit kasteel dankt een deel van haar bekendheid aan de kruidentuinen van A. Vogel, die naast de oprijlaan liggen. Deze tuinen zijn vrij toegankelijk. Het kasteel is in de zomermaanden tegen betaling te bezoeken.
3. Molen de Duif

De Duif is een standerdmolen, ook wel beltmolen genoemd, omdat hij voor de windvang op een bult (belt) is gebouwd.
In 1886 ging de Duif door een inslag “naar de bliksem” en er moest snel een nieuwe komen. Geluk bij een ongeluk was, dat een molenbouwer uit Deventer molenonderdelen op voorraad had, omdat een klant failliet was gegaan, waardoor de levering was afgeblazen. In amper 6 weken stond er weer een nieuwe molen! Kosten? Hfl. 6000,00.
Na tientallen jaren van stilstand draait de Duif sinds 2007 weer. Met dank aan de vrijwilligers van “Stichting vrienden van molen de Duif”.
4. Marinahoeve

Tijdens de Eerste Wereldoorlog herbergde het neutrale Nederland veel Belgische vluchtelingen. Uit dankbaarheid schonken zij in 1918 de mooie hofstede Marinahoeve aan het Nederlandse volk. Groepen, door de oorlog verzwakte kinderen uit de grote steden, konden er een paar weken Zuiderzee-gezondheid opdoen.
5. Klarenbeek

Het is een genot om rustig over het fietspad langs de voormalige Zuiderzee te pedaleren. U komt door een landschap, dat ik in Nederland nog niet ben tegengekomen. Aan de ene kant ziet u de voormalige Zuiderzee en aan de andere kant geleidelijk naar de Veluwse bossen oplopende weilanden. Weilanden die worden afgewaterd door vele beekjes met een typisch kronkelend karakter, dat ze hebben gekregen in de tijd dat de Zuiderzee nog ongetemd kon woeden en voor grote overstromingen zorgde. Eén van die kronkelbeekjes is de Klarenbeek.
6a. St. Ludgeruskerk

In een akte uit 796 wordt de naam Thornspiic voor het eerst genoemd. Het was een landelijk gebied waarin een houten kerkje stond. Thornspiic verbasterde tot Doornslijk en nog weer later, tussen 1200 en 1300, kreeg het de naam Stat van den Elborch (Elburg).
Rond het jaar 1100 werd hier de eerste kerk van baksteen gebouwd, waarin Veluwenaren uit de wijde omgeving kerkte. Tot 1825. Toen verwoestten een vliegende storm en een blikseminslag het godshuis.
Doordat de kerk in 1988 werd gemarkeerd, is het verleden zichtbaar gebleven.
6b. Vogelkijkhut

Uw reactie wordt gewaardeerd