Tijdens deze fietsroute ziet u hoe mooi Harlingen en Franeker zijn! Het zijn steden die dicht bij elkaar liggen, maar die toch ook allebei een geheel eigen karakter hebben. Harlingen is een echte stoere havenstad. Het karakter van Franeker is bepaald door de vroegere handel en door haar verleden als universiteitsstad.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Zoutsloot, Harlingen

De naam Zoutsloot verwijst naar de zouthuisjes, de zogenaamde zoutketen, die hier ooit stonden. De Zoutsloot had een verbinding met de zee. Zo kon het uit Zuid-Europa en Engeland aangevoerde zout naar de zoutketen konden worden gevaren.
In grote ketels werd het opgelost in kokend water. Na verdamping bleef dan het zuivere zout over. Zout dat destijds erg belangrijk was om allerhande etenswaren te conserveren.
Criminelen moesten in die tijd als straf nog weleens een tijd in zo’n pekelton te staan. Ik vraag mij wel af hoe zuiver het zout na verdamping was…
De ontdekking van zout in de Twentse bodem betekende het einde van de Harlinger zoutindustrie.
2. Raadhuisbrug naar stadhuis van Harlingen

3. Oude Buitenhaven, Harlingen

In de Oude Buitenhaven van Harlingen kun je, bij het zien van de oude zeilschepen, zo wegdromen naar vorige eeuwen
4. Sluis Rommelhaven, Harlingen

Nu ziet het er piekfijn uit bij de Rommelhaven, maar dat moet ooit anders geweest zijn. Oude verwaarloosde boten en opstoppingen op het water waren destijds vrij algemeen. Vermoedelijk heeft de haven aan die ongeordende chaos zijn naam te danken.
En zeg nou zelf, zo’n eerlijke en veelzeggende naam heeft toch ook wel weer iets!
5. Andreaskerk, Wijnaldum

6. Pakhuizen, Franeker

7. Academiegebouw, Franeker

Franeker is altijd een toonaangevende stad in Friesland geweest. Met de komst van een heuse universiteit in 1585 kreeg Franeker echter nog meer allure, doordat goedbetaalde docenten er statige huizen lieten bouwen.
Vooral de faculteit tuinbouw stond destijds in hoog aanzien. De universiteit werd in 1811 opgeheven, maar enkele universiteitsgebouwen en de fraaie huizen van de docenten zijn gelukkig bewaard gebleven.
8. Museum Martena en Martinikerk, Franeker

In Museum Martena kunt u alles te weten komen over Franeker. Behalve de info is dit museum alleen al voor het gebouw een bezoek waard. Het is namelijk gevestigd in een oude stins, een soort kasteeltje, midden in de stad.
9. Stadhuis, Franeker

Over grandeur gesproken…!
Het stadhuis van Franeker werd in de jaren 1591-1594 volgende de weelderige renaissancestijl opgetrokken. Het is een echt juweeltje, dat niet voor niets in de top-100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
10. Liauckamastate

Op het geheel omgrachte terrein van de Liauckamastate stond tot 1824 een state, waarvan de oorsprong teruggaat naar de 13e eeuw. Na de sloop kreeg het terrein een nieuwe eigenaar die erin 1862 een boerderij en later ook nog een arbeidershuisje op bouwde. Het uit 1604 stammende poortgebouw met duivengaten staat nog steeds fier overeind.
Nog even wat over die duivengaten. Destijds gaf het houden van duiven de landheer status. Daarnaast werd een gebraden duivenboutje ook gezien als een niet alledaagse lekkernij.
Uw reactie wordt gewaardeerd