Houdt u van afwisselende natuur? Fiets dan eens deze prachtige route door Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Ervaar de rust die uitgaat van de uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzandduinen in dit gebied.
Maar deze route heeft meer facetten. Zoals het eeuwenoude Witte Kasteel en een stukje Tweede Wereldoorlog, namelijk Kamp Vught.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Fietsen door Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Dit mooie gedicht van de boswachter van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen zegt eigenlijk alles:
Is mijn hoofd vol?
Dan wandel ik naar de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen.
Daar kom ik tot rust.
De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos mijn gedachten weg.
Zo heb ik weer alle ruimte om te genieten van het zand, de heide en de bossen.
Ga je mee?
2. Typisch Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

3. St. Hubertus Kapel

4. Emmamolen, Nieuwkuijk

5. Kamp Vught

In de jaren 1943 en 1944 heeft Kamp Vught ca. 31.000 mensen gehuisvest, waaronder 15.000 joden. Verder zaten er zigeuners, Jehova’s Getuigen, verzetsstrijders en zwervers. Velen zijn hier geëxecuteerd of door ondervoeding en mishandeling gestorven. De meeste gevangenen zijn echter naar het kamp Dachau afgevoerd. Ook was er in juni 1943 een transport van 1260 joodse kinderen. Ze werden in wagons eerst naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Vandaar werden ze als vee naar het in Polen gelegen vernietigingskamp Sobibor vervoerd, om er door de Duitse bezetter te worden vergast.
6. De IJzeren Man

De IJzeren Man… Dit soort namen intrigeren mij en veelal probeer ik de geschiedenis ervan te achterhalen. Zo ook nu.
Dit meer is in tweede helft van de 19de eeuw ontstaan. Eerst was er vanaf 1868 zand nodig voor de aanleg van de Kuilenburgse spoorbrug en vanaf 1890 is er veel zand afgegraven voor de ophoging van de nieuwe Bossche wijk (hoe toepasselijk) Het Zand.
En nu komt het: aanvankelijk was het afgraven allemaal handwerk, maar toen er een stoombaggermolen werd ingezet en de arbeiders hun baan dreigden te verliezen, bedachten ze een ironische scheldnaam voor het stalen gevaarte. En dat werd “De IJzeren Man”.
7. Het Witte Kasteel

Het Witte Kasteel heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 14de eeuw. In de loop der tijd is er veel veranderd aan dat oorspronkelijke gebouw. Het huidige aanzien kwam tot stand gekomen na een renovatie in de tweede helft van 1700. In de Tweede Wereldoorlog heeft het gebouw de volle laag gekregen, maar gelukkig heeft een verbouwing in het jaar 1950 de oorlogsschade hersteld en dit erfgoed voor het nageslacht bewaard.
Voor geïnteresseerden worden er geregeld rondleidingen georganiseerd.
Wijnand en Silvia zegt
Vandaag deze route gereden, geparkeerd bij de IJzeren man en vanuit daar op de pedalen.
We hebben ontzettend genoten van deze heerlijke rit, mooie omgeving en vooral weinig langs drukke wegen.
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Wijnand en Silvia,
Fijn om te lezen dat jullie van de rust en mooie omgeving hebben genoten!
Een hartelijke fietsgroet,
Henk
(GPS-fietsroutes Nederland)
Sebastian zegt
“Vandaar werden ze als vee naar het Poolse vernietigingskamp Sobibor vervoerd om er te worden vergast.”
Geachte meneer/meevrouw,
Waarom zet u mensen op een verkeerde spoor door hier te schrijven dat Sobibor een Poolse vernietigingskamp was? Het enige dat deze kamp te maken heeft met Polen is dat hij in Polen gevestigd was wanneer Duitsers Polen bezetten. De Polen heeft er niets mee met Holocauast te maken. De kamp was uiteraard gestuurd door Duitsers en had grootendeels Duitse bezetting. Graag dit corrigeren a.u.b.
Met vriendelijke groet,
Sebastian
Henk van Blijderveen zegt
Hoi Sebastian,
Met mijn zin heb ik aan willen duiden dat Kamp Sobibor in Polen lag. Ik zou beslist niet willen dat dit anders zou kunnen worden geïnterpreteerd en heb de zin daarom aangepast: “Vandaar werden ze als vee naar het in Polen gelegen vernietigingskamp Sobibor vervoerd, om er door de Duitse bezetter te worden vergast.”
Vriendelijke groeten,
Henk van Blijderveen
(GPS-fietsroutes Nederland)