Een betrekkelijke korte, maar zeer aantrekkelijke route, die u kennis laat maken met het gebied tussen de dorpjes Losser en De Lutte. Het is een gebied met twee typisch Twentse landschapselementen. Namelijk het natuurlijk kronkelende riviertje de Dinkel en de oude kerkpaden, waarover de boeren vroeger naar de kerk liepen.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Martinustoren, Losser
De Martinustoren is in de 14de eeuw gebouwd met bakstenen en met Bentheimer zandsteen, dat in de naburige steengroeven werd gewonnen.
2. De Bleek
De Bleek van Losser is in 1774 door de dorpelingen aangelegd en bestaat uit grasvelden die doorsneden zijn door sloten. Met het water uit deze sloten werd het linnengoed eerst nat gemaakt. Daarna werd het maar liefst zes weken op het gras te bleken gelegd.
Vanuit het aan de overzijde liggende bleekwachtershuisje hield de bleekwachter een oogje in het zeil.
3. Dinkel
De Dinkel is een van de weinige Nederlandse rivieren die nog als vanouds meandert. Zo kunnen de rustige binnenbochten zich ontwikkelen tot stukjes moerasbos. De buitenbochten zullen echter door het snelstromende water uitslijten. In de zo ontstane steile zandoevers zijn vaak de holen van nestelende oeverzwaluwen te zien.
4. Mariagrot op de Wacholderheide
De Mariagrot is in de eerste helft van de vorige eeuw door monniken van het nabijgelegen klooster Bardel gebouwd.
Het bouwsel staat in een gebied dat al eeuwenlang gekenmerkt wordt door heidevelden en jeneverbesstruiken. Sinds echter de schapenhouderij en de vraag naar jeneverbessen afnam, verdwenen de heide en jeneverbessen van de Wacholderheide.
Inmiddels zijn er maatregelen genomen, zoals begrazing, waardoor het mooie landschap van vroeger zich hopelijk gaat herstellen.
5. Brinkhorsterkerkpad
Geniet van de mooie kerkpaden, die gaandeweg door kerkende boeren ontstonden. Kerkpaden die inmiddels, geplaveid en wel, de fietsende toerist ten dienste staan.
Geef een antwoord