De Alblasserwaard hoort tot het groene hart van Nederland. Een hart dat levendig klopt voor de inwoners van de Randstad en voor de toeristen. Hier is nog ruimte en rust te vinden in een streek waar nog veel is, zoals het vroeger was. Zoals het oude vestingstadje Nieuwpoort, de vele molens die de polders droogmalen en de leuke plaatjes als Ameide, Meerkerk en Giessenburg.
Het laatstgenoemde dorpje ligt aan het mooie veenriviertje de Giessen, dat u groot deel van de route gaat volgen. Ook de grote broer van de Giessen, de machtige rivier de Lek, zal geruime tijd uw vergezichten tijdens deze mooie route bepalen.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Vestingstadje Nieuwpoort
Nadat de voor de landsverdediging bestemde waterlinie in het jaar 1787 naar het oosten opschoof, verloren veel vestingen hun functie, waardoor goed onderhoud ervan niet langer noodzakelijk was. Dit lot zou zeker ook de vestingwerken van Nieuwpoort zijn beschoren, ware het niet dat Nieuwpoort in tijden van overstroming van de Alblasserwaard een belangrijke hooggelegen vluchtplek was. Veel rijke boeren uit het omliggende gebied bezaten in de stad een zogenaamde waterschuur, waar ze zichzelf en een hun vee bij watersnood in veiligheid brachten. Hierdoor bleef onderhoud van de vestingwerken en wallen nog steeds belangrijk, zodat Nieuwpoort nu nog een van de best bewaard gebleven vestingstadjes van ons land is.
In 1969 kregen de wallen en grachten de status van rijksmonument, waarna ze werden gerestaureerd.
2. Beer met twee monniken, Nieuwpoort
De schuin toelopende muur (de beer) is destijds gebouwd als waterkering voor hoogwater van de Lek. De twee op de muur gemetselde pilaren (de zogenaamde monniken) zien er weliswaar leuk uit, maar zijn beslist niet met dat doel op de muur gemetseld. Ze moesten namelijk voorkomen dat vijandelijke troepen over de muur Nieuwpoort zouden binnendringen. Dit waren dus monniken waar je niet omheen kon.
3. De Lek
4. Ameide aan de Lek
Dorpjes en steden ontstaan waar water is. Enerzijds omdat water noodzakelijk is voor mens en dier en anderzijds omdat water economische voorspoed brengt. Zo ging het ook bij het stadje Ameide, dat tijdens de Gouden Eeuw belangrijk was als overslaghaven. De haven lag destijds achter het stadhuis (het gebouw met het torentje op de foto) en is begin 1900, samen met de enige gracht van Ameide, gedempt.
Ameide genoot vroeger bekendheid vanwege de rieten manden die er gemaakt werden. Ook de kersen van Ameide waren een begrip. Het stadje heeft er de eervolle naam “Kersenstad” aan overgehouden.
5. Oudendijkse Molen
De Oudendijkse Molen stamt uit begin 1800. In 1967 braken er twee wieken af, waarna het tot 1983 duurde voordat de molen weer werd hersteld. Met dank aan de SIMAV, een stichting die het behoud van de molens in de Alblasserwaard als doelstelling heeft.
6. Boerderij langs de Giessen
7. Weids polderland
8. Molenkade
De Molenkade doet een beetje denken aan Kinderdijk. Er staan namelijk vier molens op korte afstand van elkaar aan de Ammersche Boezem. Ze liggen bij het dorpje Groot Ammers dat, hoe kan het ook anders, deel uitmaakt van de gemeente Molenlanden.
Geef een antwoord