Een route die zowel de schoonheid van het Zeeuwse land als de rampzalige invloed de zee laat zien. Zoals de overstromingen van 1014, waarbij een deel van Zuid-Beveland in zee verdween. Destijds een ramp, maar wel een waardoor er nu hele mooie natuurgebieden zijn overgebleven. Verder is er oog voor het mooie plaatsje Nisse en zijn verdwenen kasteel Slot ter Nisse en ook de schoonheid van de Westerschelde zal u een groot deel van de route vergezellen.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Kasteelterrein voormalig Slot ter Nisse
Deze uit de 18e eeuw stammende poort met smeedijzeren hek, voorzien van alliantiewapens, de aan het Dorpsplein 25 staande boerderij, de heuvel waarop het kasteel heeft gestaan, overblijfselen van de grachten en grafstenen in de kerk zijn de restanten die verbonden zijn met het voormalige Slot ter Nisse.
2. Molen De Korenhalm
3. Dijkcoupure voor spoorbaan
Het woord coupure komt uit het Frans en betekent inkeping. Een dijkcoupure is dus een doorgang in de dijk, waarin bij watersnood balken kunnen worden geschoven, zodat de dijk weer een geheel is. (Bij deze coupure wordt een zware deur als waterkering gebruikt.) In rustige tijden kan het verkeer ongehinderd door de coupure. Zoals hier bij het stationnetje van Kwadendamme, waar vrijwilligers het verleden van de stoomtrein levend houden door een dienstregeling te onderhouden tussen Goes en Borsele.
4. St. Gerardus Majellaschool
Voor de reformatie was Zeeland is een overwegVoor de reformatie was Zeeland is een overwegend Katholieke provincie. Je ziet dit terug in de vele namen. Zoals bijvoorbeeld de grote watersnoodramp van 1421, de Sint Elisabethsvloed en plaatsen met namen als Sint Philipsland, Sint Annaland. Nadat eind 1700 de vrijheid van Godsdienst werd ingevoerd, mochten de Katholieken weer hun eigen kerken en scholen bouwen. Zoals bijvoorbeeld de fraaie Gerardus Majellaschool.
5. Tijhaven, Hoedekenskerke
Het heeft wel iets, zo’n mediterraan aandoend getijhaventje, met bootjes die twee keer per dag bij eb met hun kiel in het slijk woelen.
6. Golfbrekers in de Westerschelde
7. Fietsen langs de Westerschelde
8. Brilletjesdijk
Wanneer u op de Brilletjesdijk fietst, waant u zich een flink eind van de zee. Dat is echter weleens anders geweest. In het 1014 raasde er namelijk een verschrikkelijke storm over Zeeland. Met als gevolg dat een kilometers brede strook land ten zuiden van Nisse in zee verdween. Wat overbleef was een brede zeearm, de Zwake genaamd. Wanneer u inzoomt op de kaart van dit stuk van Zuid-Beveland kunt u deze zeearm, die samen met het omringende land natuurgebied De Zwaakse Weel vormt, nog steeds in het landschap zien liggen. De Brilletjesdijk lag destijds aan deze zeearm.
Bij de dijkcoupure van punt 3. fietst u een stukje door dit natuurgebied, De Zwaakse Weel.
Geef een antwoord