Een route met heel veel mooie facetten: De Regge, bos, heuvels, landhuizen en prachtige fietspaden. Ik zou zeggen: “Fiets en geniet!”
Kaart met download
Interessante Punten
1. Aan de voet van de Holterberg
2. Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug (1)
3. Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug (2)
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is een van de grootste droge heidegebieden van West-Europa. Heidevelden hebben vele eeuwen schapen van voer voorzien. En nog! Nu niet meer om economische redenen, maar om cultuurhistorische en ecologische redenen. Want zonder begrazing zouden deze mooie heidevelden binnen enkele jaren veranderen in bosgebied. Met als gevolg verschraling van de natuur. Specifieke heideplanten, zoals jeneverbessen, zouden dan verdwijnen.
Ook het in ons land met uitsterven bedreigde korhoen is afhankelijk van uitgestrekte heidevelden. Begin 1900 kwam deze mooie vogel in ons land nog vrij algemeen voor. Maar daarna ging het snel bergafwaarts met de soort. Met als triest dieptepunt dat het korhoen in Nederland bijna is uitgestorven.
Maar er zijn verheugende ontwikkelingen! In 2016 zijn op de Sallandse Heuvelrug Zweedse korhoenders bijgeplaatst. Hopelijk gaat dit tot een voorzichtig herstel van de korhoenders leiden.
4. Vistrap Regge
Het is een spectaculair gezicht om de Regge via deze brede vistrap te zien afdalen. Een trap met kleine treden, die de voor vissen onneembare stuw (deze is rechts op de foto nog te zien) heeft vervangen. Vissen kunnen zich nu vrij verplaatsen.
5. De Regge heringericht
Nog niet zo lang geleden was het normaal om water zo snel mogelijk (lees: gekanaliseerd) af te voeren. Maar inmiddels zijn het klimaat, en daardoor ook de inzichten, veranderd. Waterberging is tegenwoordig minstens zo belangrijk als waterafvoer.
Dit heeft geresulteerd in als vanouds meanderende beken en rivieren, vistrappen (zie 4), glooiende oevers en herinrichting van het beek- en rivierlandschap.
En zo kreeg ook de Regge in 2008 weer, min of meer, haar meanderend karakter terug!
Op de foto ziet u zo’n vrolijke meander, die geflankeerd wordt door een stukje gekanaliseerd verleden.
6. Fietsen langs de Regge
7. De Oosterhof, Rijssen
De Oosterhof is een typische havezate. Wilde een bouwwerk vroeger dit predicaat krijgen, dan moesten de bewoners van adel (vaak een ridder) zijn en over een bepaald vermogen beschikken. Ook moest een havezate op een bepaalde manier versterkt en omgracht zijn.
De bewoners van havezathen boden in tijden van gevaar bescherming aan boeren uit de omgeving, terwijl de boeren dit met wederdiensten compenseerden.
De Oosterhof wordt voor het eerst in een akte van 1334 genoemd en ging in de loop der eeuwen van eigenaar naar eigenaar. Totdat in 1960 de gemeente Rijssen het aankocht en restaureerde, waarna er een opleidingscentrum voor kraamverzorgsters in werd gevestigd. Vanaf 1987 is de Oosterhof in bezit van een stichting en biedt sindsdien onderdak aan onder andere het Rijssens Museum en het Internationaal Brandweermuseum. (Zie de links voor de openingstijden van deze musea)
8. Joodse begraafplaats
Eind 1700 namen joden uit Rijssen hun eerste begraafplaats in gebruik. In 1878 kwam daar een tweede Joodse begraafplaats bij. Dat is de begraafplaats die u tijdens deze route passeert.
De eerste begraafplaats werd een 1949 geruimd. De overgebleven dodenakker wordt onderhouden door de gemeente en telt 76 grafstenen en een monument voor de meer dan 100 Joden uit Rijssen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en vergast.
Tip!
Wist u dat niet ver van deze route een hele mooie kastelenroute is te fietsen?
Geef een antwoord