Tijdens deze fietsroute krijgt u een mooi beeld van het Paterswoldsemeer, een oase van rust, net ten zuiden van de levendige stad Groningen.
Het is opvallend dat deze route, door de hoeveelheid aan indrukken en de vele mogelijkheden om even te pauzeren, een stuk langer lijkt dan de 20 kilometer die zij in werkelijkheid telt.
Ja, ik kan u deze onderhoudende route van harte aanbevelen!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Paterswoldsemeer

Tijdens deze fietsroute krijgt u een mooi beeld van het 270 hectare grote Paterswoldsemeer, dat in de 16e en 17e door veenafgraving ontstaan.
Begin 1900 ontdekten welgestelden uit voornamelijk Groningen en Haren het meer als watersportgebied. Zij zorgden voor de grandeur die het meer nog steeds uitstraalt. (zie ook 8.)
2. Poldermolen de Helper

Poldermolen de Helper is in 1863 gebouwd om polder De Helpman te bemalen. De molen heeft nog tot de jaren 60 van de vorige eeuw haar werk gedaan, maar raakte daarna snel in verval.
Door de groei van de stad Groningen en de aanleg van de A28 werd het, of slopen, of herbouw elders. Gelukkig besloot men tot het laatste, waardoor de Helper vanaf 1971 op deze mooie locatie aan het Paterswoldsemeer is te bewonderen. De molen wordt door enthousiaste vrijwilligers draaiend gehouden.
3. Nijveensterkolksluis

De Nijveensterkolksluis is in 1927 aangelegd om het Paterswoldsemeer met het Hoornsediep . Dit Hoornsediep is een restant van de Drentsche Aa en is verbonden met het belangrijke Noords-Willemskanaal.
De sluis is aangemerkt als rijksmonument.
4. Typerend landschap rond het Paterswoldsemeer

5. Een van de vele leuke fietspaadjes

6. Landgoed Vosbergen
Vosbergen is een betrekkelijk jong, 100 ha groot landgoed, dat bestaat uit delen van het verkochte oude landgoed Lemferdinge. Vosbergen is eind 19e eeuw als park in Engelse landschapsstijl aangelegd.
De witte villa op het landgoed, Huize Vosbergen, is ontstaan vanuit een oude boerderij die in 1894 tot zomerhuis werd verbouwd. In 1917 kreeg dit zomerhuis haar huidige aanzien. Momenteel is het in gebruik als Muziekinstrumentenmuseum.
In het voorjaar zijn op het landgoed tal van stinzeplanten te bewonderen, zoals krokussen, lelietjes-der-dalen, sneeuwklokjes en het vingerhoedskruid.
7. Landgoed De Braak
Eind 1900 liet de toenmalige eigenaar, de Groningse industrieel Scholten, het huis op het landgoed afbreken. Het park stelde hij tegen betaling open voor publiek en de opbrengst ging voor een deel naar een ziekenhuis en naar de armen van Paterswolde.
In 1920 verkocht Scholten het landgoed aan Natuurmonumenten, die de graslanden laat bewijzen door de Groningse Blaarkop en de Lakenvelder.
Ook op dit landgoed is het in het voorjaar een door stinzeplanten veroorzaakt feestje!
8. Monumentaal clubhuis watersportvereniging

Typerend voor de grandeur van het Paterswoldsemeer is het monumentale clubhuis van watersportvereniging De Twee Provinciën. Het werd in 1910 in opdracht van de (invloed)rijke Groningse zakenman Scholten (zie ook 7.) gebouwd.
Tip!
Tip
Probeer ook eens deze prachtige fietsroute langs het Groningse Zuidlaardermeer:
Uw reactie wordt gewaardeerd