De ANWB-fietsroute “Het Legeansterpaad” is een van de bekendste en mooiste fietsroutes van Friesland. Toch voelde ik de noodzaak om deze route nog mooier te maken dan hij al is, door hem te verlengen met een stukje Sneek.
Want Sneek is een prachtige stad, met grachten en oude gebouwen, waarvan de Waterpoort wellicht de bekendste is.
Vlakbij Sneek ligt het Sneekermeer, dat u vanaf een fietspad, mede dankzij de vele interessante infoborden, heel goed kunt leren kennen.
Ik wens u veel fietsplezier tijdens deze “Legeansterpaad-plus-route”!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Waterpoort Sneek
De Waterpoort is niet voor niets hét visitekaart van Sneek. Wat een plaatje, die twee torens, met daartussen de poortwachterswoning!
Ooit telde Sneek maar liefs 5 waterpoorten en 2 landpoorten. De in 1492 gebouwde Waterpoort is hiervan als enige overgebleven. Omdat vanaf het jaar 1825 de stadspoorten ‘s nachts niet langer werden gesloten, verloren ze hun functie. Bijna allemaal zijn ze gesloopt. Op één na: deze mooie Waterpoort!
2. Ieder dorpje heeft zijn kerkje
Wie door Friesland fietst ziet heel veel kerkjes. Kerken in soorten en maten, maar allemaal erg mooi. Ze liggen veelal hoogwaterbestendig op terpen, omgeven door de graven van hun overleden bezoekers.
3. Prachtige vergezichten
4. Kerbert’s Brêge
5. Poppenwier
Poppenwier is een verrassend klein dorpje. Doordat het op een terp is gebouwd, moest er gewoekerd worden met de ruimte. Met als resultaat een heel gezellig groepje huizen, gescheiden door enkele stads aandoende steegjes.
Overigens was Poppenwier pas vanaf ca. 1850 via de weg te bereiken. Daarvoor ging alle vervoer over het water.
6. Jongemastate
Van de oorspronkelijke Jongemastate staat alleen de poort nog fier overeind. Nu is het de toegangspoort tot een mooi park met een rijke stinsenflora. Het terrein is nog steeds omgeven door de dubbele gracht
van destijds.
Op de bovenvermelde link staan een paar oude foto’s van begin 1900, waarop de voormalige state te zien is.
7. Langs de Zwette
Het bruggetje over de Zwette ligt er doorgaans rustig bij. Toch kent dit bruggetje enkele hoogtijdagen, namelijk wanneer er een Elfstedentocht wordt geschaatst, gefietst, gesurft of gezwommen. (Zie Tip!)
8. Sneekermeer
Het Sneekermeer is ontstaan door de turfwinning, die hier vanaf de late middeleeuwen plaatsvond. Tegenwoordig is het Sneekermeer vooral een watersportgebied.
Langs het Sneekermeer is een mooi fietspad aangelegd. Vanaf deze “Griene Dyk” kan de fietser volop genieten van het meer en het omringende natuurschoon. Langs het fietspad staan genummerde infoborden met interessante (historische) wetenswaardigheden over het Sneekermeer.
Tip!
Heeft u langs de Zwette iets van de heroïek van de Elfstedentocht geproefd en smaakte dat naar meer?
Dan kan ik u de prachtige fietsroute van Leeuwarden naar Dokkum langs de Dokkumer Ee van harte aanbevelen. (Natuurlijk inclusief het bruggetje bij Bartlehiem!)
Lies Mulder zegt
Dit was vooral voor mn echtgenoot (als voormalig Sneker) een fantastische tocht.
daar waar we 50 jaar geleden fietsten en vrijden ;)
Henk van Blijderveen zegt
Hoi LIes,
Bedankt voor je leuke reactie!
Ik hoop dat jullie nog heel veel van fietstochten en vooral van elkaar zullen mogen genieten.
Een hartelijke fietsgroet,
Henk