De markante Grote Kerk markeert al van verre het schilderachtige stadje Veere. Waar je ook kijkt, iedere gebouw, ieder straatje en steegje is de moeite waard en laat zien dat dit stadje ooit een rijke havenplaats was.
Met een fietspont gaat de route naar het bijzonder dunbevolkte Noord-Beveland. Daar kunt u in het westen een bezoekje brengen aan het Noordzeestrand en ook maakt u kennis met het grootste Deltawerk, de spectaculaire en fotogenieke Oosterscheldekering.
Bij Kortgene zet het gezellige Ms. Hoop u weer over naar Zuid-Beveland.
Kaart met download
Interessante Punten
1. Grote Kerk, Veere

De Grote Kerk van Veere stamt nog uit een tijd die niet van minuut tot minuut is gedocumenteerd: het gebouw is hier waarschijnlijk tussen 1350 en 1570 verrezen en in de loop van de tijd wat vergroot en aangepast.
De toren was ooit spits en is na een grote brand in 1686 koepelvormig herbouwd. Al met al werd 1686 een turbulent jaar voor Veere en haar kerk, want tot overmaat van ramp kregen ze ook nog een grootscheeps Engels bombardement te verduren. Na de verovering van Veere gebruikten de Engelsen de Grote Kerk als kazerne en als ziekenhuis. Twee jaar later was het alweer raak: de Fransen veroverden Veere en confisqueerden de kerk.
Na nog wat ontwikkelingen, die ik u omwille van de leesbaarheid bespaar, werd de Grote Kerk vanaf 1832 eigendom van het toenmalige Ministerie van Oorlog en diende, dit keer voor de Hollandse troepen, nogmaals als kazerne en militair ziekenhuis. Tegenwoordig is de Grote Kerk nog steeds eigendom van de Staat en wordt het als concertzaal en tentoonstellingsruimte gebruikt. Ook kan, tegen een kleine vergoeding, de toren beklommen worden.
2. Veere vanaf de pont

3. Noordzeestrand

4. Oosterscheldekering

Na de watersnoodramp van 1953 werd besloten tot de Deltawerken. Een van die werken (de grootste!) is de Oosterscheldekering die in 1986 klaar was en 2,5 miljard euro kostte. Sindsdien is de kans op een overstroming teruggebracht tot eens in de 4000 jaar. De verwachting is dat deze kering een levensduur van 200 jaar heeft en dat hij dus nog tot het jaar 2186 mee kan.
5. Langs de Oosterschelde

6. Houtzaagwerf Kortgene

Op Houtzaagwerf Kortgene wordt al heel lang hout gezaagd. Sinds een paar jaar kan men er nu ook terecht voor een bourgondisch hapje en een drankje.
7. Veerpont Kortgene – Wolphaartsdijk

Mede dankzij de gezellige eigenaars en het historische vrachtschip “Hoop” is de overtocht van Kortgene naar Wolphaartsdijk een leuke belevenis. Behalve de veerdienst in de zomermaanden wordt het scheepje ook gebruikt voor de sportvisserij.
8. Veerse Meer

Het 22 kilometer lange Veerse Meer is gemiddeld 5 meter diep en is 25 meter op zijn diepst.
Vanaf 2004 heeft het zeewater beperkt toegang tot het meer, waardoor het water geleidelijk aan zouter wordt. Ook is er hierdoor een eb- en vloedwerking van ca. 10 centimeter ontstaan.
Uw reactie wordt gewaardeerd