Heeft u al kennis met ze gemaakt? Ik bedoel, met de mestkevers die de laatste weken fietsers in Nederland en België zo massaal terroriseren.
Al zo’n 60 jaar pedaleer ik vrijwel dagelijks met veel plezier. In al die jaren zijn de kevertjes, die momenteel op zonnige momenten zo massaal tevoorschijn komen, mij nooit opgevallen. Wat is het verhaal achter deze mestkeveruitbraak?
Mestkever
Gisteren heb ik er een gefotografeerd, uitvergroot en via internet opgezocht om welke kever het nu eigenlijk gaat. Het blijkt dus de Aphodius Contaminatus te zijn. Wat mij betreft een veel te sjieke naam voor dit pestbeestje. Ik zal hem dus gewoon bij zijn Nederlandse naam noemen: mestkever. Met wat fantasie kun je zien dat hij de eerste letter van zijn naam op zijn rug draagt. Ja, het lijkt warempel wel of hij er trots op is…
Dit mestkevertje komt vooral voor in het Oosten van ons land en in België. Biologen weten nog niet precies waarom ze zich nu ineens zo massaal laten zien, maar denken dat de afgelopen twee warme zomers er weleens iets mee te maken kunnen hebben.
Zoals het een goede mestkever betaamt eet hij heel ordinair stront. En wel bij voorkeur paardenstront. Schapenpoep staat als goede tweede op de menulijst.
Wist u trouwens dat niet alleen fietsers, maar ook liefhebbers van moestuinen en mooie gazons de kevertjes wel kunnen schieten? Ze leggen namelijk eitjes, waaruit engerlingen kruipen. Ondergronds levende witte rupsjes, die gek zijn op de wortels van grassoorten en slaplanten.
Mestkever gerelateerde tips
Tot slot geef ik u nog wat tips die het probleem wat draaglijker kunnen maken:
- Zet een zonnebril op.
- Trek een jas aan die goed aan- en afsluit.
- Niet praten, gapen en dergelijke wanneer u door een wolk mestkevers fietst.
- Raak niet in paniek, want de beestjes zijn volkomen ongevaarlijk.
Geef een antwoord