Ponten en vooral fietspontjes geven een fietsroute altijd iets extra’s. Je voelt je even een oer-Hollander die het water de baas is. En ook het uitzicht vanaf de pont op de oevers is meestal meer dan mooi.
En er komen steeds meer fietspontjes bij!
Soorten fietspontjes
Grofweg zijn er twee soorten fietspontjes:
- Zelfbedieningspontjes. De meesten moeten door de fietser op eigen kracht naar de overkant worden gedraaid. Maar het aantal zelfbedieningpontjes op zonne-energie, die u met een druk op een knop automatisch naar de overkant brengen, is in opkomst!
- Bemande pontjes. Bemand door enthousiaste vrijwilligers of door een pontbaas die er een boterham mee verdient.
Op de site van Vrienden van de Voetveren staat een interactieve kaart met alle ponten die Nederland rijk is.
Pontjes varen niet altijd!
Toch is het niet altijd een kwestie van gaan met die heen en weervarende banaan.
Zo varen lang niet alle pontjes het hele jaar door of ieder dag van de week.
Ook kunnen ze tijdelijk uit de vaart zijn genomen. Bijvoorbeeld door technische mankementen of als het water in de rivieren erg hoog staat. Tijdens de lange droogteperiode van vorige zomer heb ik zelfs een bordje gezien waarop stond dat het veer gestremd was vanwege extreem laag water
Verder moet u bij het gebruik van pontjes rekening houden met de vaartijden. Want u zult niet de eerste fietser zijn die ’s avond om 7 uur bij een pont aankomt, terwijl de pontbaas om 6 uur zijn pont, geheel volgens het vaarschema, al aan de ketting heeft gelegd.
Om u te behoeden voor het in het water vallen van uw tocht, geef ik drie essentiële tips:
Drie tips voor pontjesroutes
- Bij iedere route op GPS-fietsroutes Nederland die gebruik maakt van een pont, staat een link naar vaartijden en eventuele bijzonderheden. Check deze link voordat u gaat fietsen, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan!
- Plan pontjesroutes zorgvuldig en met enige marge. Schuif eventueel met starttijd, startplaats of rijrichting, zodat u ruim voor sluitingstijd bij de desbetreffende pont(jes) arriveert.
- Zorg dat u altijd wat contant (klein)geld bij de hand heeft, want zeker op de voet- en fietsveren kunt u niet pinnen.
En dan… genieten maar van dat mooie waterrijke Nederland!
Henk van Blijderveen
Geef een antwoord