Tijdens deze fietstocht komt u door een gebied dat paradijselijke trekjes vertoont: beekjes in glooiend landschap en vredig grazende schapen op de grote Ginkelse Hei.
In de Tweede Wereldoorlog heerste er echter een hele ander sfeer. Tijdens de grootscheepse militaire operatie Market Garden woedde er een gruwelijke veldslag, waarbij heel veel doden vielen.
Probeer deze wonderschone en tegelijk leerzame route eens. U zult er zeker een waardevolle herinnering aan overhouden!
Kaart met download
Interessante Punten
1A. Airborne Museum Hartenstein
Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein. In september 1944 hadden de Britse luchtlandingstroepen hier hun hoofdkwartier gevestigd.
1B. We ‘ll meet again
Het beeld ‘We ‘ll meet again’, gemaakt door Jits Bakker, laat ons een bevrijder zien, die met uitzinnige blijdschap wordt opgevangen door de bevolking.
Het is een eerbetoon aan de veteranen die tijdens de meest omvangrijke luchtlandingsoperatie hun leven inzetten voor onze bevrijding.
2. Beek op de Hoge Oorsprong
Beek op de Hoge Oorsprong is een zogenaamde spreng, een door mensen met de hand gegraven beek, die diende voor het aandrijven van de energiecentrales van vroeger, de watermolens.
Sprengen ontspringen op de hellingen van de Veluwe vanuit gegraven sprengenkoppen. Vandaar stroomt het opborrelende water naar lager gelegen delen van de Veluwe en de Veluwezoom.
De naam “Beek op de Hoge Oorsprong” laat mooi zien dat deze beek vanaf de hooggelegen Veluwe naar de laaggelegen uiterwaarden van de Rijn stroom.
3. Grafheuvel
Op deze plek zijn de contouren van een prehistorische grafheuvel te zien. Het betreft het graf van een jager die tussen 2450 en 2000 voor Christus is begraven.
In 1927 is deze grafheuvel onderzocht en er kwamen interessante zaken tevoorschijn. Zoals de resten van de crematie, een polsbeschermer, die gebruikt werd bij het boogschieten, pijlpunten van vuursteen en een koperen dolk.
4. Schaapskooi Ginkelse Hei
5. Steenformatie
Dit is een van 12 steenformaties die Kunstenaar Adri Verhoeven in 2012 maakte. Ze staan langs een beeldenroute die van Ede naar het Kröller-Müller Museum loopt.
6. Eerste slachtoffer luchtvaart 1910
7. Boerderijtje Geldersch Landschap
Boerderij De Leemkuil was ooit eigendom van de freules van Verschuer. Zij lieten het pand na aan het Geldersch Landschap.
De blinden van de ramen tonen de voorbijgangers het kenmerkende wapen van deze stichting, die zoveel doet voor het behoud van Gelderse natuur en cultuur.
Geef een antwoord